Türkiye'nin en iyi haber sitesi
MELİHA OKUR

Müslüman devrimcileri DİSK karşılayacak

Bugün 1 Mayıs! Bir dönem emeğin başkenti diye anılan Zonguldak'tayım. Eski adı Karaelmas yeni adı Bülent Ecevit Üniversitesi'nin Sosyal Politika Topluluğu öğrencileri bir konuşma yapmamı isteyince, ben de 1 Mayıs'ta kimliğini yitirmiş bu yorgun kentte olmak istedim.
Kolay mı? Dünyanın dili, dinamikleri değişiyor. Emek gücü yerini pembeleşmiş işgücüne yani kadın çalışana ve entelektüel sermayeye bırakıyor. Batı'nın 80'li yıllarda terk ettiği madenciliğin merkezi Zonguldak can çekişiyor. Kente özel çözüm modeli gerekiyor!
Maden ocaklarını taşeronlar işletiyor. İki gün önce Kilimli'de göçükte kaldı işçiler...
***
Merkezdeki Madenci Anıtı önündeyiz. İşçiler birlik, dayanışma ve mücadele gününü kutluyor. Hepsinin gözlerinden umutsuzluk akıyor. Özelleştirme, madencileri vurmuş. Türkiye Taşkömürü Kurumu'ndaki (TTK) işçi sayısı 55 binden 13 bine düşünce ekmek bulmak zorlaşmış. İşçiler, göçük altında kalmaya bile razı. "Yeter ki iş olsun" diyor.
Eskiden göç alan, pek çok ülkeye işçi ihraç eden Zonguldak'ın gençler şimdi büyük kente gidiyor. Kentin yetişmiş işgücünü kaybetmeye tahammülü yok ki! Devletten, özel kesimden girişimci bekliyor.
21 yıl önce, "Çankaya'nın şişmanı, işçi düşmanı" sloganıyla dönemin Cumhurbaşkanı Özal'ı ve iktidarı sallayan madencilerin yürüyüşü, çöküşün de başlangıcı olmuş. Artık emekçi kenti değil Zonguldak, emekli kenti!..

***
1 Mayıs'ın simgesi İstanbul ve Taksim Meydanı. Bu yıl örgütsel ve sayısal olarak güçsüz, çoğu bağımsızlığını kaybetmiş toplam 104 sendika iyice bölündü. Türk-İş ve Hak-İş ortak kutlamalara veda etti.
Türk- İş uzun süre Taksim'de olmayacak. Ama Türk-İş'e bağlı muhalif sendikaların oluşturduğu Sendikal Güç Birliği Platformu, DİSK ve KESK'le beraber Harbiye'den Taksim'e gelecek.
Bir de sosyal medyada örgütlenen Müslüman devrimciler ayet ve hadisler eşliğinde Fatih'ten Taksim'e gelecekler ve DİSK yöneticilerince karşılanacak. Büyük ihtimalle mahalle duvarları yıkılacak. Müslüman devrimcilerin kılavuzu İhsan Eliaçık'ın "Abdestli Kapitalizm" fikri. Kapitalizmle Mücadele Korteji'nde İslamcı aktivist yazarlar İhsan Eliaçık, Eren Erdem ve Muhammed Nur Denek yer alıyor. Fatih Camisi'nde AVM şantiyelerinde yanan, barajlarda boğulan işçilerin gıyabında cenaze namazı kılan ekip, işçiler, evsizler ve çocuklarla birlikte açlık, emek, yoksulluk, özgürlük için Taksim'e yürüyecek.
1 Mayıs Hakkı Müdafaa Günü pankartlarını açıp, kölelere özgürlük sloganı atacaklar.

YAZARIN BUGÜNKÜ DİĞER YAZILARI
Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA