Türkiye'nin en iyi haber sitesi
MELİHA OKUR

Hijyenik yaşam savaşçısı

Her şey 2000 yılında Atatürk Hava Limanı'nda iki turistin tuvaletten çıkarken, yüzlerini buruşturup, "Pis Türkler" demesiyle başladı. Londra'ya uçmaya hazırlanan Opet Yönetim Kurulu Üyesi Nurten Öztürk, tuvaletin kapısında duyduğu bu serzenişe çok içerledi. Turistlere yanıt vermeye hazırlanırken, gayrihtiyari tuvaletin kapısını açtı ve gördüğü manzara karşısında irkildi!
Tek kelime edemedi. Seyahat sonrası şirketteki ilk yönetim kurulu toplantısında, "Temiz Tuvalet kampanyası başlatacağım" deyince, yönetim kurulu şaşırdı. "Ne diyorsun" dediler. Öztürk, kulaklarını tıkadı, yollara düştü. 12 yılda 7.5 milyon km yol yaptı. 1300 istasyonu yeniledi. 5 milyon öğretmen ve öğrenciyi eğitti. TCDD'ye iki yıl eğitim verdi. Belediyelerden ve okullardan gelen talepleri geri çevirmedi. Projeyi oturtmak için Diyanet İşleri'yle görüştü. Cuma hutbesinde tuvalet temizliği kampanyasını okuttu. Şimdi bol bol dua alıyor. Anadolu, "Allah razı olsun" diyor.
Yaptığı basit bir iş değil.
Sağlıklı ve çağdaş bir yaşam biçiminin önemli bir parçasını ülkeye yayıyor. Araştırmalara göre, 80 yaşına kadar yaşayan bir insanın kesintisiz üç yıl ömrü tuvalette geçiyor. Bunu bilen Öztürk, işe kendini o kadar kaptırdı ki, geçen ay Japonya'ya tuvalet teknolojilerini görmeye gitti. Japonlara hayran kaldı.

***

Öztürk'ün çabası öyle evrensel bir noktaya dokunuyor ki, sıkı şeriat kurallarıyla yönetilen Suudi Arabistan'daki Türk okullarında eğitim vermeye başladı. Öztürk'ü Riyad Uluslararası Türk Okul Müdür Yardımcısı Fatih Kuzu, geçen yıl davet etti.
Suudi Arabistan'a hac ve umre vizesi dışında ticari vize almak kolay mı? Beş ay bekledi. Sadece vizeyi beklemedi ki! 4 Mayıs'ta uçtuğu Medine Havalimanı'nda görevli memurun sorularına muhatap oldu. Ticari vize alan sarışın beyaz kadın Suudi Arabistan'da dört şehir dolaşacak! Tablo alışılmışın dışında. Öztürk, kurumsal iletişim müdürü Ayşenur Aydın ve eğitim ekibiyle birlikte ipi göğüsledi. Hem Mekke, Medine, Cidde ve Riyad'daki Türk okullarına dört gün eğitim verdi, hem de umre görevini yerine getirdi. Zemzem Towers'taki otelde dinlendi. Kendine, "Türkiye'nin koruyucu hekimiyim" diyen Öztürk'e, "Türkiye'nin tuvalet profesörü" dedim. Hijyenik yaşam savaşçısı olarak diyor ki, "Hijyenin olmadığı yerde hizmet olmaz." TSE de işin farkında. Tuvalette hijyen standardını oluştururken Opet'ten yardım istedi. TSE yakında tuvalet standardnı açıklayacak.
Tuvalet medeniyetin göstergesi.

YAZARIN BUGÜNKÜ DİĞER YAZILARI
Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA