Türkiye'nin en iyi haber sitesi
MELİHA OKUR

Toplu sözleşmede top hakemde

Çalışma Bakanı Faruk Çelik, THY'deki gelişmeleri yakından izliyor. Geçen hafta ILO toplantısına giderken ve dönerken Hamdi Topçu'ya "Arabuluculuk yaparım" deyince Topçu, Çelik'i ziyaret etti. Bakan'a "Yönetim kurulunun onayıyla eylemcileri geri almamaya karar verdik. Üzüldük ama ortada yasadışı bir eylem var" dedi.
İşveren olarak böyle bir ilkeyi benimsemişler. Hava-İş Sendikası ise, "İşten atılan 305 çalışanı geri alın" diye bastırıyor. İşveren de işçi sendikası da konuyu yargıya taşıdı. Ama toplu sözleşme konusunda Yüksek Hakem Kurulu çoktan devreye girdi. YHK bugün yarın son sözü söyleyecek. Ne derse taraflar buna uyacak.

***

Ortada hoş olmayan bir görüntü var. İşçi sendikası var, grev yasak. Bu ayıp Avrupa'nın beşinci büyük şirketine yakışmıyor. Uzlaşma kültürüne giden yol egoların terk edilmesinden geçiyor.
Türkiye'de havayolu sektöründe 20 şirkette 110 bin kişi çalışıyor ama sadece 14 bini sendikalı.
THY'nin bir kabin memurunun aldığı ücrete, özel havayolu şirketi dört kabin memuru çalıştırıyor. Bu da özel sektörün ayıbı.
Ama bir network havayolu şirketi olarak THY, kendisini düşük maliyetle çalışan yerli küçük şirketlerle kıyaslamamalı. Sendikayı maliyet olarak görüyorsa, rakiplerindeki küresel sendikacılık hareketini hatırlatmak isteriz.

YAZARIN BUGÜNKÜ DİĞER YAZILARI
Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA