Türkiye'nin en iyi haber sitesi
MELİHA OKUR

TOBB'da 'top' kimde?

Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) uyuyan bir dev!.. Ülkenin en büyük meslek birliği, parası da bol üyesi de... Burası öyle bir yer ki, koltuğu kapan koltuğa yapışıyor. Gitmek bilmiyor. "Ne var bu yarı kamusal nitelikli meslek örgütünde?.." diyebilirsiniz? 1 milyon 200 bin üye, 2 milyar dolar para, Ankara'nın göbeğinde etkin bir kurum, 81 ile rahat ulaşım olanağı... Siyaset yapmak isteyenlerle, partilerin zemini için bütün bunlar az şey mi?
Gücü seven herkes koltuğa bu yüzden sıkı sıkı sarılıyor. Taban, Anadolu Kaplanı, bir tek küresel temsilci yok ama üyeler, kendilerini "muhafazakâr liberaliz" diye tanımlıyor. "İlacımız piyasa ekonomisi" diyorlar.
Çelişkiye
bakar mısınız? Her zaman da etki yapabilecekleri bir hükümet yapısı istiyorlar.

***

Kurulduğundan beri siyasette aktif oldu TOBB ama 10 yıldır aşama aşama etkinliği azaldı. Bunun nedeni ne olabilir? En çarpıcı değerlendirmeyi İTO'nun eski başkanı ve üyesi Mehmet Yıldırım yapıyor: "TOBB, ihtilal hükümetleri ve koalisyon dönemlerinde hep etkili oldu. AK Parti'nin ekonomiye ağırlığını koyduğu 2005'ten sonra ağırlığı gitti..."
8 yılda ne oldu?
Ergenekon, Balyoz, askeri vesayet hesaplaşması derken köprünün altından çok su aktı çok...
TOBB bu dönemde tek bir üyesini, Ankara Ticaret Odası'nın eski başkanı, yeni milletvekili Sinan Aygün'ü bile akıntı ya kaptırmadı. En son İTO Başkanı Murat Yalçıntaş'ı Anayasa Mahkemesi'nden çekip aldı. Kendi yasasının delinmesiyle beraber Yalçıntaş'a tekrar adaylık yolunu da açtı.
Anayasa Mahkemesi'nin İTO ile ilgili gerekçeli kararı Silivri'ye kadar uzanmıyor mu?
***

Şimdi TOBB tabanında kazan fokur fokur kaynıyor! Çalkantılı bir döneme girildi. Siyasette yeni dengeler kurulacak. 365 oda seçim startını verecek. Oda, yerel, genel derken Cumhurbaşkanlığı seçimi siyasete ağırlığını koyacak.
Peki, 10 yıldır başkan olan Rıfat Hisarcıklıoğlu TOBB'a veda edecek mi?
Bir Kayserili olarak, hemşehrisi Cumhurbaşkanı Gül'le birlikte, o da 2014'te yarışı mı sürdürecek! Başkan adayı olursa, hükümetin oda ve birliklere zorunlu üyeliğin kaldırılması, yönetime sadece bir dönem için başkan seçilmesi önerisiyle ilgili ne diyecek? TOBB'da top kimde, göreceğiz. Ne yazık ki TOBB yalnızca siyasete bakan adayı yetiştiriyor. 1 milyon 200 bin üyeyi, üstelik varlık sebebi bu iken, birinci lige çıkarma iddiasını kaybetti. Türkiye'nin iyi yetişmiş yeni kuşak işadamlarıının TOBB'da yerini alması şart!

YAZARIN BUGÜNKÜ DİĞER YAZILARI
Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA