Türkiye'nin en iyi haber sitesi
MELİHA OKUR

Çöp Kore'ye gübre Çin'e teslim

Yerel ve genel seçim maratonunda geri sayım başladı. İlk sınavı belediyeler verecek. Çalışan kazanacak. Seçimde insana, yatırıma olduğu kadar çevreye, doğaya saygı duyup emek veren belediyeleri örnek alacağız.
İlk durağımız Bolu. Belediye Başkanı Alaaddin Yılmaz'ın siyasi kariyerinde "Sakarya Grubu'nun" etkisi büyük. Geleceğe yatırım yapma konusunda çalışmalarını izlediğimiz Yılmaz, iki dönemdir başkan.
Son seçimde sadece 1500 oy farkıyla CHP'li rakibini geçti. Çift diplomalı. Eğitimci ve inşaat mühendisi. Klasik bir yerel yönetici değil. Her çalışmayı yerinde izliyor. Bolu'ya yararı varsa kendi bildiğini okuyor. Seveni de çok, sevmeyeni de. Şiddet gören kadınlar için açılan Umut Evi'nde şiddet gören bir erkek bile var.
Siyasi nüfuz kullanmayı reddediyor. Oğlu, Bolu'da Zihinsel Engelliler okulunu işletirken, gelini, 3.5 yaşındaki torunuyla birlikte Şırnak Uludere'de öğretmenlik yapıyor.
Bolu'nun kardeş şehri Diyarbakır...

***

İki dönemdir, "Altyapı olmadan üstyapı kurulmaz" diyerek Bolu'yu hallaç pamuğu gibi savurdu. Atık su, içme suyundan, yağmur suyu kanalizasyon şebekesinden ayrıştırıldı. 300 endemik bitkisi, boz ayısı, geyikleri, atmacası, akbabasıyla, 140 gölüyle özel bir bölge olan Bolu, bir o kadar yağmur ve karla beslenmesine rağmen su fakiri.
Yılmaz, DSİ'den alamadığı Karacasu Barajı'nın İl Özel İdare'ye ait hisselerini alarak sorunu çözdü. Yakında Bolu'daki her evin musluğundan kaynak suyu akacak. Göreve geldiği gün, "Bolu sanayi değil, turizm ve üniversite şehri olmalı" diyerek doğayla uyumlu bir kent yaratmak üzere yola çıkan Yılmaz, "Türkiye'nin en çevreci ikinci ilini yarattım" diyor.
***

Türkiye'nin beyaz et üretiminin üçte birini Bolu karşılıyor.
Tavuk yetiştirmek güzel ama tavuk dışkısı ne olacak? Çin devlet kooperatifi Sinoma, Bolu'daki tavuk dışlığına talip oldu. 10 megawatt elektrik üretecek. Çöpün patronu ise Güney Koreli CEV. Bin konutun elektriğini çöpten yaptığı ayrıştırmayla verecek. 2014'te de kapasiteyi iki katına çıkaracak.
Çöp ayrıştırma sayesinde toplanan 6 bin ton kâğıt ve kartonla 102 bin ağacın kesilmesi önlendi. Şimdi sanayi tesisleri şehir dışına taşınıyor, "yeşil çatı" projesiyle evlerin çatıları yeşeriyor. Bunlar güzel hoş da sorun yok mu?
Borçlar, kirli hava, yetmez mi?
Bolu halkı temiz hava için EPDK'nın iptal ettiği doğalgaz ihalesini yapmasını bekliyor.


YAZARIN BUGÜNKÜ DİĞER YAZILARI
Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA