Türkiye'nin en iyi haber sitesi
MELİHA OKUR

Melek Hanım'ın çeyiz sandığı

Ordu'da doğan, çok çocuklu bir aileden gelen, baba şiddeti yüzünden çocuk yaşta çocuk doğurup, çocuk gelin olan 35 yaşındaki Melek Yılmaz'ın çeyiz sandığına göz atalım mı? Dantel, çarşaf, yorgan, anadan yadigâr bohça filan yok sandıkta. 6 inek, 4 buzağı, 7 keçi, doğacak 5 keçi yavrusu, 40 tavuk, 20 ördek, 2 köpek ile oğlunun ve kızının geleceği var.
2001 krizinde celep kocasının elde avuçtakini kaybetmesiyle yaşanan zorluğu, bağda bahçede çalışırken tanıştığı mikro krediyle atlattı Çatalca'nın Örencik köyünün gelini. 10 yılda 100 bin liraya yakın borç ödedi. 7 bin liralık son taksiti ödeyip, borcu kapatacak. İşine, ailesine sadık Melek Hanım. İflas ettiğinde Çatalca Kaymakamlığı'na gitti. Mikro krediyle aldığı 5 inekle yeni bir hayata başladı. Doğan buzağıları sattı. Borcunu ödedi. Sonra sıfır faizli 5 bin lira tutarındaki koyun- keçi kredisiyle açılım yaptı.

***

İnek, keçi, tavuk, ördek derken köyün yakınındaki yazlıkçılara süt, yağ, yumurta satarak kendi pazarını yarattı. Akabinde bir emlak ofisi kiraladı. Fotokopi makinesi aldı. Fotokopi parasıyla evinin masrafını çıkardı. Kolay mı? Kayınvalide, kayınpeder, 6 cana bakıyor. Eve, ofise birer kumbara koydu. Eline geçen her kuruşu kumbaraya atıyor.
Oturacak evi yok henüz ama oğluna laptop aldı bile. Bugün sermayesi 60 bin lira. 1500 liralık geliriyle, giderlerini karşılıyor. Oğlu, "Babam işte daha iyi" diyor. Fakat "Annemin hayalleri var" diyen küçük kızı, küçücük krediyle değişen hayatlarını özetliyor.
Hayali, 500 metrekare arazi alıp, çiftlik kurmak. Girişimcilik belgeleri tamam. KOSGEB'e başvurup, küçük ölçekli girişim kredisi alacak. Köyünde kocalarının çalışmasına izin vermediği kadınlara tarhana, ekmek, yoğurt, süt, yağ peynir yaptırıp, bunları çiftliğindeki stantlarda sattıracak. Melek, kocaların inadının kırılacağından emin. "Çiftliği kurayım, 5 yıla kalmaz hepsi ikna olur" diyor.
***

Özgüveni çok yüksek Melek'in...
O'nu Turkcell'in Ekonomiye Kadın Gücü programı sayesinde tanıdım. 2012'de tanıştığı Türkiye İsrafı Önleme Vakfı (TİSVA) sayesinde daha çok hayal kurmayı öğrenmiş. TİSVA'dan aldığı 2 bin 200 liralık mikro krediyle çiftliğin temellerini atacak.
Nedir bu Ekonomiye Kadın Gücü programı? Dar gelirli kadınların üretime katılımını teşvik etmek, sosyal ve ekonomik olarak güçlenmelerini sağlamak. Turkcell, bu program için www.ekonomiyekadıngücü.com sitesini açtı. Karınca kararınca parası olan herkese, "Hayal kuranları destekleyin. Borç verin. Melek yatırımcı olun. İsterseniz bağış yapın" diye sesleniyor.
Her gün iki kadının öldürüldüğü Türkiye'nin, düşünen insanlarını, "üreten kadını" desteklemeye davet ediyorum.

YAZARIN BUGÜNKÜ DİĞER YAZILARI
Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA