Türkiye'nin en iyi haber sitesi
MELİHA OKUR

İsveç'te 'Turkcell' pazarlığı

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, kral Gustaf'ın davetlisi olarak İsveç'te... Geçen yıldan beri ertelenen gezinin bir özelliği var. İsveç'i ziyaret eden ilk Türkiye Cumhurbaşkanı Gül... Heyette Ahmet Davutoğlu, Ali Babacan ve Egemen Bağış'ın yanı sıra 100'e yakın işadamı var. Gezinin sürpriz ismi ise Çukurova Holding Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Emin Karamehmet.
Pamukbank'ta 'nitelikli zimmet' suçundan 11 yıl 8 ay hapis cezası alan ve yurtdışına çıkış yasağı olan Karamehmet, özel izinle İsveç'e gitti. Acaba izni kim verdi?
Henüz geri dönüş yapılmadı ama Karamehmet, geçen hafta TeliaSonera'nın yeni CEO'su Per-Arne Blomquist'ten randevu talep etti. İsveç'te sıkı bir "Turkcell pazarlığı" yapılacağı kesin. TeliaSonera, Turkcell'in yüzde 51 kontrol hissesine sahip. İki ortağı var. Hisselerinin yüzde 37.3İsveç, yüzde 13.7'si de Finlandiya devletine ait.

***

Çukurova Holding ile TeliaSonera, Turkcell'in iki kurucu ortağı. Aralarının açılmasının nedeni, 2001 mali krizinde Pamukbank'ın içine düştüğü durum. Yapı Kredi Bankası'nın gelişmelerden etkilenmemesi için çok çaba harcadı Karamehmet. Nakit arayışına girdi. Çözümü, Çukurova'nın Turkcell Holding'deki yüzde 52.91 kontrol hissesini 3.1 milyar dolara TeliaSonera'ya satmakta buldu. Mart 2005'te iki ortak protokol imzaladı.
Aradan üç ay geçti geçmedi; Karamehmet ön anlaşma imzaladığı hisseleri bu defa Rus Altimo'ya satınca kıyamet koptu. TeliaSonera hemen Cenevre'deki Uluslararası Ticaret Odası Mahkemesi'nde (ICC) dava açtı. Altı yıl süren, 2011 Eylül'ünde biten dava sonucunda mahkeme Çukurova'ya 932 milyon dolar, faizle birlikte 1.2 milyar dolar ceza verdi.
***

TeliaSonera alacağını tahsil etmek için iki yıldır bekliyor.
Beklemesinin nedeni, Çukurova Telekom'un iki ortağı Çukurova ile Altimo arasındaki yüzde 13.8'lik hisse kavgasının sonucunu görmek istemesi.
Sonunda İngiltere'deki Privy Councıl'dan gelen karar üzerine harekete geçti. 5 Mart'ta Doğu Karayip Adaları (BVI) Mahkemesi'ne başvurdu. İki ortağın davalı olduğu yüzde 13.8'lik hisseye tedbir koydurdu.
Merkezi Batı Karayip Adaları'nda olan Çukurova Finans'ın sahibi Çukurova Telekom, elindeki Turkcell hisselerinin Çukurova'ya ait olan kısmını satamayacak, devredemeyecek, hisse yeniden düzenlemelere tabii olamayacak. Satış girişiminde bulunacak şirket yöneticileri de (!) hapis cezasıyla yargılanacak.
Turkcell'de düğüm çözülüyor. İkisi eski bakan, üç yeni üye hayırlı olsun.

YAZARIN BUGÜNKÜ DİĞER YAZILARI
Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA