Türkiye'nin en iyi haber sitesi
MELİHA OKUR

Küresel Turkcell'e yerel reçete

Eski Turizm Bakanı Atilla Koç ve eski Enerji Bakanı Hilmi Güler'e yeni görevleri hayırlı olsun. Turkcell'in bağımsız yönetim kurulu üyesi ikisi de... Amaç, Turkcell'in yönetim kalitesine katkı! Kimseyi kırmak istemem ama enerji ve turizmin, tek yeni ekonomi temsilcimiz olan Turkcell'e katkısını çözemedim bir türlü...
SPK'nın bağımsız üye ataması da kafamda soru işaretleri yarattı. Şirket genel kurullarında bağımsız üyeleri kim belirlemeli ve seçmeli? Kontrol eden ortaklar mı, küçük ortaklar mı? Tartışmalıyız.
Eski bakanların bağımsız üye olarak atanmasının Türkiye'ye faydası ne? Siyasetin özerk kurul kanalıyla özel bir şirkete müdahaleye izin vermesi bir tür devletleştirme mi? Turkcell'e verilen devlet desteği mi, yoksa bürokrasi geçmişi de olan bu iki ismin müzakereci özelliği mi?


***

Bol ortaklı bir şirket Turkcell. Türk, İsveçli, Finli, Rus ortağı var. Üç ortak anlaşamıyor! Bağımsız üye seçemediler! Bu ülkede kurulmuş, Türk kanunlarına tabi bir şirketin ortaklarının yaşadığı sorunların çözüm adresi Türkiye olmalı. Oysa adı Türk olan şirketin merkezi Virgin Adaları. Milyar lirayı bulan temettünün stopajı Maliye Bakanlığı'na değil de niye Virgin Adaları'na gitsin! Kim taşıdı bu şirketi vergi cenneti adalara?
Başta ben, tüm kamuoyu bu soruların yanıtını bekliyor. Turkcell'in iki yabancı ortağı sorunlarının çözümünü İngiltere ve İsviçre'deki tahkimde arıyor. Hani adalet mülkün temeliydi! Bu, küreselleşmeden yerelleşmektir.
Sistem karışırsa olacağı budur.

***

Eğer SPK, biraz soruna eğilseydi kesinlikle çözerdi. Bağımsız üye konusuyla ilgili olarak kurumsal yönetim tebliğinde sürekli değişiklik yaptı. Bunu yaparken de Turkcell'i adres gösterdi. Oysa düzenleyici otorite olarak üç yol izleyebilirdi. İlk etapta ortaklara etik yönü ağır basan bir mektup yazıp, çözüm isterdi. Bu olmadığı takdirde mahkemeye gider, bağımsız üye tayin ettirirdi. SPK, bu iki yolu da denemedi. En son kullanılması gereken aracı en önce kullandı. Doğrudan kendisi bağımsız üye atadı.
Ama en önemlisi, iki eski bakanı atayarak merkezin etkisine çok açık olduğunun sinyalini verdi. Bir taraftan da şirketlere mesaj gönderdi. Eskiden siyasetçi ve asker yönetim kurullarına otururken şimdi adres sadece siyasete yöneldi. Bu iki bağımsız üye, politika ile ilgilerini kestiklerini açıklamalı, görüşlerini kamuoyu ile paylaşmalı, gri bölgede durmamalı. Küresel Turkcell'e yerel reçetenin sonuçlarını merak ediyorum.

YAZARIN BUGÜNKÜ DİĞER YAZILARI
Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA