Türkiye'nin en iyi haber sitesi
MELİHA OKUR

İşçisin sen... İşsiz kalma

Biz 1960'larda işçi gönderdik onlara, onlar da işsizliğin çözüm formülünü gönderdi bize. Bir türlü çözüm formülünü göremiyoruz. Almanya Başbakanı Merkel, 2009 krizi başladığında önce ülkenin sanayicilerini bir masa etrafında topladı.
"Tek işçi atmayacaksınız, çalışma saatlerini esnetin" dedi. Dünyanın üçüncü büyük ekonomisini yönetmek kolay mı? Şansölye'nin sanayicileri mesajı aldı. Birbirine bıçak bileyenler bir masanın etrafında oturup uzlaştı. İşverenimiz, siyasetçisimiz ve işçimiz ise bunu beceremiyor.
Türkiye'de işsizlik yüksek.
Haftalık çalışma saati 45 ama ILO normlarına göre 52 saat.
AB'nin en yüksek çalışma saati bu. Birleşik Metal İş Sendikası Başkanı Adnan Serdaroğlu işverene, "Çalışma süresini bir saat düşürün, bu 150 bin kişiye istihdam şansı veriyor diye öneri getirdik.
Öneriye sıcak bakan yok" diyor. Bizim gayrimenkul zengini olmaya soyunmuş işverenimiz daha fazla işçi çalıştırmak istemiyor.

***

Yarın 1 Mayıs...
Günlerdir yine "Taksim alanını" tartışıyoruz.
Korkuya gerek yok. Bırakın, işçi yürüsün.
Birbirine "işçisin sen, işsiz kalma" desin. Artık siyasetçi, işçi, işveren barışmalı bu ülkede. Sarı sendikacılığın faturası ağır.
Yaz sıcak geçecek, çalışma barışını sağlamak pek mümkün görünmüyor. 850 bini sendikalı, 650 bini toplu sözleşme hakkı olan işçi hak arayacak.
Taşerondaki 1.5 milyon çalışan haber bekliyor. Otomotiv, demir çelik, otomotiv yan sanayi, beyaz eşya işkolunda hararet arttı. Türk-İş'e bağlı Türk Metal, DİSK bünyesindeki Birleşik Metal ve Hak-İş çatısı altındaki Çelik-İş'e üye 100 bin sendikalı işçi toplu sözleşme hakkını kullanmak için gün sayıyor.
Uyuşmazlık süreci sona erdi. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı'nın "arabulucu raporu" bekleniyor. 60 gün içinde grevin başlama ihtimali yüksek.
***

Turizm sezonunun başında THY'de greve gidilecek mi, gidilmeyecek mi? Hava-İş Sendikası Başkanı Atilay Ayçin, "Grev kararı alındı. Tarih hafta içinde belli olacak. Ama işçi ve işveren karşılıklı görüşüyor. İşverenle geçen döneme göre daha sıcak bir yaklaşım söz konusu.
Uzlaşma gelebilir" diyor.
THY'de işçi de işveren de uzlaşmak zorunda. İşten atılan 305 işçinin işe iade davası ile ilgili 170 işçi için temyize gidildi. Yargıtay 27 işçinin işe dönmesini onayladı. Bu gelişme iki tarafı anlaşmaya zorluyor.
Peki bir yıldır maaş alamayan, her gün eylem yapan, savunma sanayisinin kalbi diyeceğimiz BMC işçisine ne demeli?
BMC'nin patronu Karamehmet, sendika yöneticileri ile bir araya gelmek zorunda.
Şirkete talip Kuveytli ortakla ilgili bilgi verilmeli.
Uzlaşma, demokrasinin harcı değil mi?

YAZARIN BUGÜNKÜ DİĞER YAZILARI
Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA