Türkiye'nin en iyi haber sitesi
MELİHA OKUR

Kim bu faiz lobisi?

Bir ülke sürekli dış açık veriyorsa, düzenli olarak borç talep eder. Biz de cari açığı olan her ülke gibi çeşitli fonlardan borç alıyoruz. Gelen fonların bir kısmı istikrar ve güven, bir kısmı spekülasyon arar. Spekülasyon asla manipülasyon değildir. Suç içermez. Spekülatör, piyasadaki dalgalanmayı getiri olarak görür, durumdan daha fazla para kazanmak ister. Arbitraj yapar. Sadece Türkiye'de değil dünyanın dört bir tarafında gezinir bu fonlar. Hatta ülkelerarası fon yönetilir. Bu geçişi yaparken de olanakları sonuna kadar kullanır.
O yüzden arbitraj peşinde koşanları doğal karşılamalıyız. Sermaye açığı olan bir ülkeyi yönetenler arbitraj yapanlardan rahatsızlık duyuyorsa, yapılması gereken iş, arbitrajı cazip olmaktan çıkaracak bir piyasa oluşturmaktır. Bunun için illa ki vergi düzenlemesine, kısıtlamaya gerek yoktur. Serbest piyasa dediğimiz ruhtur bu.

***

Arbitraj peşinde koşan yatırımcı, gittiği ülkede yönetime bakmaz. Ülke ayrımı yapmaz. Parti tutmaz. İktidar gözetmez. İnsan hakları, demokrasi, özgürlük umurunda bile değildir. Bunlara sıcak paracı denir. Türkiye'de eğer bir faiz lobisi varsa, o da sıcak paracılardan başkası değildir! Sıcak paracılar döviz, faiz ve borsaya bayılır. Nerede bol getiri, nerede spekülasyon oraya gider.
Paranın ulusal kimliği yoktur!..
Brezilya, Japonya, ABD, Abu Dabi ya da Katar.. Bol petrol parası olan da, farklı alanlardan getiri sağlayan da parasını ya gelişmiş finans piyasalarındaki yatırım bankalarına teslim eder ya da egemen ülke fonlarıyla yoluna devam eder.
***

Peki, bu yatırım ve ticari bankalar faiz lobisi temsilcisi mi? Sakın, sapla samanı karıştırmayın. Yatırım bankaları değişkenlik ve volatilite ile belirsizliklerin olduğu ortamı sever. Beslenir. Ticari bankalar için durum tam tersidir. Döviz kurlarındaki değişim ve oynaklık bankaların bilanço yönetimini zorlaştırır. Sanılanın aksine risklerini artırır. Bankalar daha yüksek faiz yerine küçük ama daha az değişen faiz oranlarını tercih eder.
Ticari bankalar yurtdışından vadesi, nerede kullanılacağı belli sendikasyon kredisi alır.
Bu üretime, yatırıma dönüşür.
Bankaların faiz lobisi olduğunu iddia edenler, bankaların bekleyişini, bilançolarını, iş yapma biçimini iyi izlemelidir. Bambaşka bir konu ama geçen yüzyılda başta Latin Amerika olmak üzere pek çok ülkede şirketler hükümetleri devirdi. 1934'te ABD Başkanı Roosvelt'i devirmeye kalkıştılar. Ancak bunu "paranoya" haline getirmemek lazım. Ülke çok şey kaybeder.

YAZARIN BUGÜNKÜ DİĞER YAZILARI
Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA