Türkiye'nin en iyi haber sitesi
MELİHA OKUR

Kıbrıs'a 'Angola' modeli

Güney Kıbrıs'ta kriz enerji diplomasisini hızlandırdı. Kuzey'de ise 17 gün sonra genel seçim yapılacak. KKTC'de sokak heyecansız, seçim atmosferine girilmemiş. Daha çok Türkiye'ye olan borç ve hibeler konuşuluyor.
Sandıktan geniş tabanlı koalisyon hükümeti çıkma ihtimali yüksek.
Güney Kıbrıs Üniversitesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Niyazi Kızılyürek, "Kıbrıslı Türkler Kıbrıs sorununun en büyük kurbanı" diyor. Ekimde yeniden müzakereler başlayacak. Kapsamlı bir çözüm söz konusu değil. Ara paketler devreye girebilir. BM nezdinde Maraş Bölgesi'nin Güney Rum Kesimi'ne verilmesi ve Ercan Havalimanın'dan uluslararası uçuş gündeme gelebilir. Tarafların büyük kozu artık doğalgaz. İki taraf çözüm trafiğini etkilediği için gazın ayrı bir başlık altında müzakere edilmelisini istiyor.

***

TPAO, Kuzey'de karada ve adanın çevresindeki denizde petrol ve gaz arayacağını ilan etti.
Piri Reis araştırma yaptı. Kuzey'de kara sondajı sürüyor. İkinci araştırma gemisi Barbaros henüz adaya inemedi. Kıbrıs enerji trafiğinde henüz uluslararası bir açılımımız yok.
G. Kıbrıs ise dur durak bilmiyor. 12. parseli ABD'li Noble Enerji'ye verdi. 10 milyar dolarlık LNG terminali burada kuruluyor. Bir süre önce ikinci saha için ihaleye çıktı. İpi İtalya ve Fransa göğüsledi. 2,3,9 nolu parselleri ENI, 10 ve 11 nolu parselleri de Total aldı. ENI'nin ortağı G. Kore'li Kogas ... G. Kıbrıs niye bu kadar acele ediyor? ODTÜ Kuzey Kıbrıs Kampusu Petrol ve Doğalgaz Mühendisliği Program Koordinatörü Prof. Dr. Salih Saner, "Güney'de bulunan doğalgaz rezervi 200 milyar metreküp. Dünya rezervinin binde biri, AB'nin altı aylık ihtiyacı. Ama bırakacağı kâr 60 milyar dolar. Krizdeki bir ada için çok büyük para değil mi" diyor.
***

40 yıldır ambargo altındaki KKTC ise turizmle nefes almaya, Kuzey'i eğitim üssüne çevirmeye uğraşıyor.
ODTÜ Kuzey Kıbrıs Kampusu'nun davetlisi olarak gittiğim KKTC'de, "yabancı öğrenci sayısında artış var" dediler. 48 bin üniversite öğrencisi az mı? ODTÜ Kuzey Kıbrıs Kampus Rektörü Prof. D. Turgut Tümer, Angola'dan gelen öğrencilere dikkat çekti. "Angola'da faaliyet gösteren BP, eleman yetiştirmek için bizi tercih ediyor. 65 Angolalı öğrencinin 40'ı mezun oldu" dedi.
BP'nin başarılı öğrenciler arasından seçtiği, ODTÜ'ye burs parasını ödeyerek okuttuğu ve kendi sektöründe çalıştırdığı Angolalı gençler, Danimarkalı Maersk Oil'i da harekete geçirmiş. Aynı modeli uyguluyor.
Doğu Akdeniz'in kritik kavşağı Kıbrıs'ın üniversiteleri üzerinden Afrika açılımına dikkat!

YAZARIN BUGÜNKÜ DİĞER YAZILARI
Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA