Türkiye'nin en iyi haber sitesi
MELİHA OKUR

"Bir'in gücü"

Mary ve Martha. Bu iki kadının çocuğu sıtma yüzünden ölür. Çocuklarını kaybettikten sonra sıtmayla mücadeleyi kafaya koyarlar.
Afrika'nın yolunu tutarlar. Brenda Blethyn ve Hilary Swank'ın sağlık misyonerliğine soyunduğu film henüz vizyona girmedi. Dünya Sıtma Günü'nde sosyal medyada tanıtım görüntüleri yer aldı. Çok ilgi gördü. Filmi "Malaria No More" yani "Sıtmaya Hayır" adlı küresel platformun destekçisi bir yapımcı çekti.
Malaria No More 2006'da kuruldu. Bill- Melinde Gates'in desteğini aldı. Dünya genelinde sıtmayla mücadele ederken, ünlü Hollywood simalarını kampanyalarında kullanıyor. Dünyanın en büyük sosyal medya şöhretleri Twitter, Facebook, Twenty Century Fox, Time Warner gibi dev yapımcılar, Exxon Mobil gibi enerji devleri platformun paydaşları.

***

Malaria No More'un başında 38 yaşındaki gazeteci Martin Edlund var. Harvard'da okumuş. Wall Street Journal ve New York Times'ta çalışmış. İnternet kampanya stratejilerinde uzman. Cumhuriyetçiler adına Mc Kinsey'in yürüttüğü seçim kampanyasında yer almış. Yedi yıldır sıtmayla mücadele ediyor. Bu küresel hayır kurumu güzel bir işe imza attı. Power of One yani "Birin Gücü" kampanyasıyla, bir dolar, bir tedavi, bir hayat diyerek dünyadaki en zengini de en yoksulu da sıtmayla mücadeleye davet ediyor.
***

Malaria No More, üç yıl sürecek sıtma ilacı bağış kampanyası için, 10 yıldır sıtmayla mücadele eden ve Afrika'da 600 milyon ilaç dağıtan Novartis'i stratejik ortak seçmiş. Kampanyanın tek tedavi ortağı Novartis üç milyon ünite ilaç daha dağıtacak.
Yeterince saydam olmayan ilaç endüstrisinden oldum olası çekinirim(!) Novartis, Zambiya'ya davet ettiğinde çok düşündüm. Çocukları kırıp geçiren sıtmayla mücadeleye kayıtsız kalamazdım. Zambiya'nın başkenti Lusaka'da, ABD, Fransa, İtalya, İsviçre, İspanya ve Türkiye'den toplam dokuz gazeteciyle birlikte kampanyayı izledim.
***

Türkiye sıtmayı yendi ama Lusaka'daki brifinglerde öğrendim ki, 3.5 milyar insan sıtma riski altında.
Her gün 1400 çocuk sivrisinek ısırığıyla ölüyor.
Yılda 660 bin can kaybı! 2015 sonuna kadar 300 milyondan fazla ilaca ihtiyaç var. İlaç şirketleri ve hayır kurumlarının mücadelesi yetmiyor. Devletlerin desteği şart. 2020' de kaynak ihtiyacı 5.1 milyar dolar. Bu yıl 3.3 milyar dolar. ABD 1.2 milyar dolar kaynak ayırmış. AB ve Japonya dahil pek çok ülkenin fonlarıyla 2.5 milyar dolar toplanmış. 800 milyon dolar açık var. Bulunursa hedef tutturulacak. "Birin Gücü" açığı kapatır mı? 14 milyon nüfuslu Zambiya'daki 3 milyon AIDS'liyi unutmayalım.

YAZARIN BUGÜNKÜ DİĞER YAZILARI
Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA