Türkiye'nin en iyi haber sitesi
MELİHA OKUR

Temiz Türkiye!

Türkiye'de siyaseti yakından izleyenler, paranın izini takip edenler gerçeği bilir. Arazi rantı her dönem bir siyasi partiyi silip süpürdü. Yakın dönemde ANAP ve DYP, müteahhit partisi diye anılan CHP böyle eridi. Türkiye'de bütün partiler "yolsuzluk ve yoksulluk" diyerek iktidara geliyor. Ama hepsi yolsuzluk yüzünden yıpranıyor.
Üç gündür süren üç bacaklı yolsuzluk ve rüşvet soruşturmasında kesinlikle siyasi saiklerle hareket edilmemeli. Kimsenin gözünün yaşına bakılmamalı. Ayrı bir dosya olan para aklama ve altın kaçakçılığının soruşturmanın içine girmesini bir türlü çözemedim. Birileri soruşturmanın etki alanını genişletmeye mi çalışıyor?

***

Ucu nereye giderse gitsin Türkiye, radikal bir hukuk ve düşünce devrimiyle tamamen temizlenmeyi talep etmeli. Bunun için önce demokrasiyi sindireceğiz, sonra hukuk önünde herkesin eşitliğini sağlayacağız. Tüm bunlar ödün veren şirketlerin, arazi rantiyesinin, ekonomi bürokrasisinin yolunu keser. Nefes alırız.
Bu süreçte Türkiye'yi en fazla ne rahatsız eder? İktidarda ANAP olsaydı, yaşanan travma ağır olmazdı; yönetim anlayışı ve siyasette hedefleri farklıydı. AK Parti dini ritüellerle yoğrulmuş. Bu yüzden yolsuzluk, rüşvet tabana ağır gelir. Siyasetin ortağı kendini ifade etmeye çalışan halktır. Halkın değerlerine ihanet eden kaybeder. Temizlik bu yüzden elzemdir.
Ekonomi sayılar ve rakamlar yığını değil ki! Hayatın kendisi. Tümüyle yolsuzluktan temizlenmiş bir ekonomi hayaldir, gerçeklikten uzaktır.
Dünya ekonomisinin yüzde 40'ı yolsuzluk ve rüşvet üzerine oturuyor. Çoğu ülkede ekonominin çarkları yolsuzluğu istiyor. Koca şirketler, CEO'lar, bürokratlar bu yüzden itibarlarını kaybediyor. Ülkeleri kurtaran denetim mekanizmasının çalışması. Türkiye'de ise korkutucu olan bu. Taraflı hukuk ve medya yüzünden denetimin ortadan kalkması.
***

Soruşturmanın zamanlamasına dikkat çekelim! TANAP'ın imzalandığı, Kürdistan petrolünün konuşulacağı, Türkiye'nin petrol geçişlerinden hak talep etmeyi düşündüğü güne ve döneme denk geldi. Petrol pazarlığında tam kendi kartlarımızı açmaya hazırlanırken ip çekildi. Tesadüf mü bu! Birileri, Türkiye'nin geleceğini planlamasını istemiyor. İktidarın enerjisini tükettiriyor, halk desteğini sarsmak istiyor. Bunlar kim? Kafa yoralım.
***

ABD kararlı. Ambargoyu delen, dolar dışındaki parayla iş yapanların peşinde. Yaptırım sürecindeki altın ihracatının, TL ile iş yapan İranlı ve Türk yatırımcıların, Halkbank'ta 10 milyar dolar olduğu iddia edilen İran parasını takipte. Derdi, Halkbank'taki İran parasını dolara çevirtmek.
Çıkarlarını görmeyen ülkeler ipteki cambaza bakarken arkadan akan petrol ve gazı ancak seyreder.

YAZARIN BUGÜNKÜ DİĞER YAZILARI
Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA