Türkiye'nin en iyi haber sitesi
OKUR TEMSİLCİSİ İBRAHİM ALTAY

İntihar mı cinayet mi?

Sabah.com.tr'ye (28.10.2013) girilen haber: İmam Hatip Lisesi Öğrencisi Kendini Yaktı.
"Samsun'da bunalıma giren ve sokak ortasında üzerine benzin dökerek kendini yakan imam hatip lisesi öğrencisi, ağır yaralandı."
Farkında mısınız bilmiyorum; bu bir 'intihara teşebbüs' haberi.
Başlığı ve dili bana 27.09.2013 tarihinde SABAH'ta yer alan bir başka haberi hatırlattı: Ruh Hastası Genç Kadın Kendini Yaktı. "...filanca sokak üzerinde bir inşaatta dün akşam saat 22.00 sıralarında bir kadının çığlık seslerini duyan mahalle sakinleri 3 kişinin koşarak uzaklaştığını gördü. İçeriye giren vatandaşlar genç bir kadının yandığı görerek..." "...cesedin 26 yaşındaki İ. B.'ye ait olduğu, 5 yıldır şizofreni hastası tedavi gördüğü öğrenildi. Genç kızın kendini niçin yaktığı araştırılıyor."
Bu da bir intihar haberi...
Daha doğrusu intihar mı, cinayet mi olduğu henüz netlik kazanmayan bir olay intihar olarak sunulmuş.

İtirazlar
Bendeniz, '...' ile geçiştirdim ama intihar mahalli açık açık yazılmış. Yanlış!
İntihar ettiği iddia edilen kişinin adı da öyle.
Yanlış!
İlk habere Behiye K. adlı okurumuz itiraz etti: "Kendini yakma girişiminde bulunan kişinin imam hatip lisesi öğrencisi olduğunu niye özellikle yazdınız ve başlığa taşıdınız? İletişim meslek lisesi ya da fen lisesi öğrencisi olsaydı da öyle mi yapacaktınız?"
Okurumuz haklı. "Kadın sürücü kaza yaptı" gibi ibareler ne kadar ayrımcı ise bu başlık da öyle.
İkinci haberle ilgili olarak arayan kişi İ.B.'nin tedavi sürecine nezaret eden doktorlardan biriydi. O da hem başlığa hem de içeriğe itiraz etti: "İ.B. hastamızdı ve tedavi sürecine olumlu cevap vermişti... Gerçek ölüm nedeni tam olarak belli değil, cinayet de olabilir...
Başlıkta kullanılan ruh hastası kavramı somut bir anlam taşımıyor... Atılan başlık, intihar ile psikiyatrik tahlil ve teşhisler arasında bir sebep sonuç ilişkisi olduğunu ima ediyor."
Kesinlikle haklı.
İntihar Haberleri Bulaşıcıdır (02.09.2013) başlıklı yazımda, dikkat edilmesi gereken hususları anlatmıştım. Tekrar etmeyeceğim; ama şunu söylemek zorundayım: Bu halleriyle haberler malesef birer gazetecilik cinayeti.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA