Türkiye'nin en iyi haber sitesi
OKUR TEMSİLCİSİ İBRAHİM ALTAY

Bilmediğimiz tuhaf bilgiler

Mehmet Tuncer Ekicioğlu adlı okurumuzun gönderdiği linke tıklıyorum. Karşıma çıkan başlık: "Bilmediğimiz tuhaf bilgiler". Bu bir galeri haber. Yani her sayfada ilgili-ilgisiz bir fotoğraf ve birkaç cümle var. Birkaç örnek vermek gerekirse:
"Batılı toplumlarda alkol eğlenmek için içilirken, Türkler alkolü daha çok dertleşmek için içer."
"Bol alkol tüketenler daha kolay depresyona girer, bol esrar içenler daha az strese girer, bol su içenler daha çok mutlu olur."
"Çin'de insanlar ya çok fakirdir ya da çok zengin. Fakirler bir sonraki hayatlarına hayvan olarak gelmekten korktukları için itiraz etmezler."
"Solak insanların eşcinsel olma ihtimali sağlak insanlara göre iki kat daha fazladır."
"Bir kurbağa yeterince ateş böceği yerse midesi ışıl ışıl olur."
"Bilim adamlarına göre selülitli kadınlar daha zeki oluyor."
"Gerçek: Fakir insanlar daha gururludur."
Buna benzer 50 civarında görsel ve yazı var. Gerçekten de tuhaf ve yalan-yanlış cümleler bunlar. Bilgi olup olmadıkları da tartışılır. Pek çoğunun haber değeri taşımadığına şüphe yok. Ekicioğlu bu haberde alkol ve uyuşturucu kullanımını özendirici nitelikler bulunduğunu iddia ediyor. Özendirici olmasa da normalleştirici olduğu iddiasına katılıyorum. Üstelik güncel değil, bütünlüksüz ve alakasız.
Bu hafta okurlarımızın tepki gösterdiği bir başka foto-galerinin başlığı: "Ruslara göre yurdumuzda yaşamak için 37 neden". Rusya'daki internet sitelerinde dolaşan bir yazı alınıp galeriye dönüştürülmüş. Kapakta kullanılan dört fotoğraf sırasıyla şunlar: Uyuşturucu kullanan bir kişi, meyve ve sebzeler, sevişen bir çift ve bir domuz.
Haberi incelediğimizde anlıyoruz ki sevişen çift görüntüsü "AİDS ve veremli sayısının Afrika'dakinden çok olmadığını", uyuşturucu iğne fotoğrafı "uyuşturucu satan ve kullananların hapse atıldığını", domuz fotoğrafı "domuz yemiyorlar" cümlesini açıklamak için kullanılmış. Haberin absürdlüğü bir yana, fotoğraf seçimleri yanlış. Ramazan nedeniyle zamanlaması da yanlış. Mehmet Gürsoy, Ahmet Buyurgan, Kazım Yargeldi gibi okurlarımızın 'domuz' tepkilerinden anlıyoruz ki dikkat çekmek isterken irite etmiş. Diğer görsel ve bilgiler de bir ironi sarhoşluğundan ibaret.
Bu konuyu daha önce de tartışmış ve galeri bankasının gözden geçirilmesi konusunda anlaşmıştık. Bu iki galeri de eski tarihli. Aynı galeriler dönüşümlü olarak verilmek yerine, yeni içerikler hazırlansın demiştik. Bu ikisi gözden kaçmış sanırım.
İnternet medyasındaki rekabetle başa çıkmanın yolu eğlencenin dozunu artırmak yerine, içeriği daha kaliteli hale getirmek. Bunu da kimi gazetelerin yaptığı gibi, okuru konsolide edip fişleyerek paraya tahvil etme kolaylığına kaçmadan yapmak gerekiyor.

YAZARIN BUGÜNKÜ DİĞER YAZILARI
Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA