Türkiye'nin en iyi haber sitesi
OKUR TEMSİLCİSİ İBRAHİM ALTAY

İmzasız haberler

İmzalar üzerinde yaptığımız inceleme Sabah gazetesinin geniş bir insan kaynağına sahip olduğunu gösteriyor. Buna rağmen gazetede rastladığımız imzasız haberlerin, imzalı haberlerden daha fazla olduğunu görmek düşündürücü. Özellikle Haber Hattı ve Kısa Kısa başlıklı sütunlardaki haberlerin kaynağı konusunda sorunlar var. PR ajanslarından gelen metinlerin de hiçbir editöryal süzgeçten geçirilmeden ve imzasız yayımlandığına dair çok sayıda örnek tespit ettik. İnternetten derlenen ya da haber ajanslarından çekilen metinler için de benzer bir sorun söz konusu. 'Advertorial' sayfalarına hiç değinmiyorum bile.
Okur, okuduğu haberin hangi kaynaklardan beslendiğini ve kim tarafından yapıldığını bilme hakkına sahiptir. İki satırlık da olsa hiçbir haber dolgu malzemesi olarak görülmemelidir. İmza ya da kaynak mutlaka belirtilmelidir. Bu kural haberde kullanılan görseller için de geçerlidir.
Dikkatimizi çeken bir başka husus da röportaj ve dosya eksikliği oldu. Soru-cevap şeklinde yapılan söyleşiler zaten az ama bir konuyu ya da hikayeyi etraflıca ele alan, işlenmiş ve zenginleştirilmiş haberler nerdeyse yok derecesinde. Bu konuyu bir başka yazımızda ele alacağız.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA