Türkiye'nin en iyi haber sitesi
OKUR TEMSİLCİSİ İBRAHİM ALTAY

SABAH’ı kim imzalıyor?

Sabah gazetesinde okurların en sık rastladığı imzalar kimlere ait?
Arşiv müdürü Bayram Öz'le birlikte bu sorunun yanıtını aradık. Arşiv çalışanlarımız temmuz ayında yayımlanan gazeteleri tek tek taradılar ve imza istatistiklerini çıkardılar. Özellikle arşivin iletişim fakültesi öğrencisi stajyerleri Oğuljan Muhyeva Lebap ve Elif Tokçu bu çalışmada bize çok yardımcı oldular. Kendilerine teşekkür ediyorum.
Verilere göre:
Temmuz ayında Sabah gazetesinde tam 248 farklı imza yer aldı. Bu sayıya yazarlar, ajans haberleri, ek yayınlar, sayfa editörleri ve tasarımcılar dahil değil.
Bir ay içerisinde 10 ile 15 arasında habere imza atan 22 muhabir, fotoğrafçı ya da editör vardı. Bunların isimleri: Ahmet Altındiş, Ahmet Topal, Aliye Çetinkaya, Cevdet Özdemir, Dilek Yaman, Ebru Şengül, Eda Işık, Kerim Ülker, Metin Can, Nasrettin Güneş, Nazif Karaman, Osman Asiltürk, Pınar Çelik Nacar, Tuna Çam, Turgut Doğan, Uğur Becerikli, Ümit Uzun, Seda Tabak, Yüksel Temel, Zafer Halatçı, Zübeyde Yalçın.
Temmuz ayı boyunca en az iki günde bir imzasına rastladığımız, yani 15'ten fazla haber yapan 18 kişi ise şunlardı: Ali Oktay, Bahadır Beyarslan, Barış Ergin, Ceyda Karaarslan, Emir Somer, Evrin Güvendik, Hasan Ay, Hazal Ateş, Hüseyin Kaçar, Mehmet Ali Berber, Mustafa Kaya, Oğuz Yörük, Raşit Ateş, Stelyo Berberakis, Yüksel Temel, Zafer Halatçı, Zeynel Yaman ve Zübeyde Yalçın.
Gazetede hemen her gün imzasına rastladığımız dört muhabir arkadaşımız: Fatih Doğan, Volkan Demir, Yunus Emre Sel ve Mehmet Özcan. Mehmet Özcan 32 imza ile başı çekiyor.
Bu tablodan çıkarabileceğimiz bazı sonuçlar şunlar:
İlk dört sırada yer alan isimler Spor Servisi'nin kulüp muhabirleri. Beşiktaş, Fenerbahçe, Trabzonspor ve Beşiktaş'ı izliyorlar. Sabah, transfer dönemini ve yeni sezon hazırlıklarını günlük olarak okurlara aktarmaya çalışmış. Dört büyükler olarak adlandırılan takımlara hemen hemen eşit yer vermiş. Ek olarak, listeye girebilen bütün foto-muhabirleri Spor Servisi'nde çalışıyor.
Ekonomi Servisi'nde çalışan muhabir ve editörlerin önemlice bir kısmı listeye girmiş. Özel İstihbarat Servisi'nin iki muhabiri de listede.
Gazetede adliye ve polis muhabirlerinin ağırlığı hissediliyor. Bu da, daha önce eleştirmiş olsak da, Sabah'ın habere bakışını göstermesi bakımından önemli... Ali Oktay, Emir Somer, Zafer Halatçı ve Yüksel Temel 20'den fazla habere imza atmışlar.
Yaşanan gelişmeler nedeniyle Diyarbakır muhabiri Hüseyin Kaçar ön plana çıkmış. İstanbul bölgesi muhabiri Mustafa Kaya ve Haber Merkezi muhabirleri Zeynel Yaman ile Hasan Ay da 20 civarında habere imza atarak önceki aylarda gösterdikleri başarıyı tekrarlamışlar.
Dış Haberler Servisi tarafından yapılan 93 haberde sadece servisin adı kullanılmış. Dünya Gündemi sayfasında ise yine aynı servis tarafından yapılan 162 haber yer almış. Bu teknik sorun nedeniyle sadece Yunanistan muhabiri Stelyo Berberakis var listede. Sabah Yunanistan'da yaşanan ekonomik ve siyasi krizi yakından takip etmiş.
Listenin dörtte biri Ankara muhabirlerinden oluşuyor. Bu isimler bakanlıkları, Meclis'i ve partileri takip ediyor.
Şüphesiz bu niteliksel değil niceliksel bir inceleme. Sadece haberlerin imzalarına odaklandık. Haber değeri, özgünlük, etkililik gibi kriterler açısından bir değerlendirme yapmadık. Haberlerin manşet oluşlarına ya da sayfada kapladıkları yere bakmadık. Yazı İşleri'nin haber seçimlerinin 'isabetli' olduğunu varsaydık.
Bahusus, yoğun günlük haber akışına sahip merkezlerde çalışan muhabirlerle sağlık, teknoloji gibi konularda uzmanlaşmış muhabirler arasında bir ayrım yapamadık. Benzer şekilde temmuz ayında yıllık iznini kullandığı için sınırda kalan ya da listede yer alamayan muhabirler de oldu.
Yine de yukarıda adı geçen bütün muhabir, fotoğrafçı ve editörleri kutluyorum. Geçtiğimiz ay babasını kaybettiği halde 17 habere imza atan Hazal Ateş'i ayrıca kutluyorum. Başımız sağ olsun.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA