Türkiye'nin en iyi haber sitesi
MAHMUT ÖVÜR

CHP'de 'iktidar' heyecanı

Bugün CHP İstanbul İl kongresi yapılıyor. 1980 sonrasında SODEP, SHP ve CHP çizgisinin neredeyse bütün kongrelerini izleyen bir gazeteci olarak son dönemde eski siyasi yarış ve heyecanlar olmasa da bu kez durum biraz farklı. CHP'lileri önceki kongrelere göre daha heyecanlı görüyorum.
Aslında ufukta bir yönetim değişikliği yok. Dahası mevcut il başkanı, rakip çıksa da güçlü "tek aday" olarak seçime katılıyor.
Buna rağmen CHP'lilerin heyecanlı olması ilginç...
Peki, o zaman CHP'liler neden bu kadar heyecanlı?
Sorunun cevabını İstanbul il başkanlığı yarışlarından geçip partinin en etkili isimlerinden olan Mustafa Özyürek anlatıyor:
"Bu kongrelere ve kurultaya muhalefetteki son kongremiz diye bakıyoruz, çünkü bizim Anadolu'da ve birçok yerdeki gözlemimize göre AKP ciddi bir inişte. Onun için de biz bu kongreleri bir an önce tamamlayıp iktidar yürüyüşünü başlatmak istiyoruz."
Her CHP'li de "iktidar olma" heyecanıyla "sandıkta seçim kazanmak" arzusu ve güveni de geçmiş kongrelere oranla çok daha güçlü hissediliyor. Tabii bu heyecan aynı zamanda parti içinde bir "değişim ve dönüşüm" beklentisi de yaratıyor. Deneyimli siyasetçi Özyürek, kongrelerin bu beklentilere cevap vermekten kaçamayacağını da şu sözlerle dile getiriyor: "Kongrelerimiz hem istikrarın korunduğu hem de değişimin, yenileşmenin gerçekleştirildiği kongreler olacak. CHP gibi Cumhuriyet'le yaşıt bir partinin sürekli ideoloji ve program değiştirmesi düşünülemez. Ama hem Kurtuluş Savaşı şartlarında oluşmuş ilkelerimizi, programımızı koruyoruz, hem de çağdaş sosyal demokrasinin ilkeleriyle yoğurarak yolumuza devam ediyoruz."
CHP İstanbul'da 29 Mart yerel seçimlerinde önemli bir deneyim yaşadı ve bir değişim rüzgârı estirdi. Tam da bu nedenle şimdi "iktidar yürüyüşü"ne giden yolu da İstanbul'un açması bekleniyor.
CHP Genel Başkanı Deniz Baykal'ın da katılacağı kongreden beklentileri Özyürek şöyle anlatıyor:
"İstanbul kongresinin siyasal ve sayısal ağırlığı var. Bir anlamda Türkiye'yi temsil ediyor. Buradaki bir atak tüm Türkiye'yi etkiler. 29 Mart'ta İstanbul'da iyi bir sonuç aldık oy oranını artırdık. Bu ivmeyi, kongreden sonra da İstanbul'da devam ettirmek istiyoruz. İstanbul kazanılmadan da iktidar olmak zordur."

YAZARIN BUGÜNKÜ DİĞER YAZILARI
Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA