Türkiye'nin en iyi haber sitesi
MAHMUT ÖVÜR

Haklarımızın farkında mıyız?

Bir süre önce farklı çevrelerden 108 kişinin bir araya gelerek başlattığı "Demokratik Açılıma Yurttaş Katkısı" girişimi genişleyerek sürüyor. Girişimi başlatanlardan Avukat Mehmet Uçum, son toplantıda bir yurttaş olarak haklarımızın neler olduğunu anlatan bir metin okudu.
Sahi haklarımızın ne olduğunu biliyor muyuz?
İşte hepimize seslenen o metinden çarpıcı bölümler: "Aile içinden sokaktaki yaşama, çalışma hayatından siyasi katılıma, gözaltından cezaevine, söz söylemekten davranışla kendimizi ifade etmeye, dilsel, dinsel etnik farklılıklarımızı özgürce yaşamaktan birlikteliğimizi korumaya haklarımız var.
Çocuk olduğumuz, kadın olduğumuz, yaşlı olduğumuz, işçi olduğumuz, kiracı ya da tüketici olduğumuz, girişimci ya da malik olduğumuz için haklarımız var. Farklı kimliklere sahip olduğumuz veya farklı kimliklerle yaşamayı seçtiğimiz için haklarımız var.
Şüpheli ya da sanık olduğumuzda, tutuklu ya da hükümlü olduğumuzda, bir suçun mağduru olduğumuzda, kaza geçirdiğimizde, hasta olduğumuzda, eğitim gördüğümüzde, nişanlanırken yahut evlenirken, bir işe başvurduğumuzda ya da işe girerken, işten ayrıldığımızda ya da işten çıkarıldığımızda haklarımız var. Hayatımızı özgürce yaşamaya ilişkin haklarımız var. Gelir güvencesi, iş güvencesi, yargı güvencesi istemek ve gerçekleşmesini sağlamak için haklarımız var. Katılmak, söz söylemek, kararlara etki etmek için haklarımız var.
Ve en temel hakkımız olarak devlet için yurttaş değil, yurttaş için bir devlet anlayışını ve uygulamasını istemek ve gerçekleştirmek hakkımız var."
Bu haklarımız için işe, Demokratik Açılama Yurttaş Katkısı girişimine destekle başlayabiliriz.
İnternet adresi: www.demokratikacilimayurttaskatkisi. org

YAZARIN BUGÜNKÜ DİĞER YAZILARI
Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA