Türkiye'nin en iyi haber sitesi
MAHMUT ÖVÜR

Bir bavul birkaç darbe girişimi

163 askerin tutuklanma süreci 10 ay önce bir bavulla başlamıştı. Gazeteci Mehmet Baransu'nun gündeme taşıdığı Balyoz Darbe Planları belki de son dönemin en kapsamlı "darbe girişimi" belgeleriydi. Bu yüzden tepki de büyük oldu.
Harp oyunu dendi, içi boş dendi, küçümsendi hatta içinde sahte belge ve bilgiler olduğu ileri sürüldü.
Aslında sadece Balyoz için değil, daha önce yargıya intikal eden Ergenekon Terör Örgütü, İrticayla Mücadele Eylem Planı ve Kafes Eylem Planları için de benzer şeyler söylendi. Sanki Türkiye'de hiç darbe olmamış gibi güçlü bir karşı atak başlatıldı. Oysa hepimiz biliyoruz ki her on yılda bir yapılan darbelere neredeyse alıştık.
Son 60 yılı bir düşünün… İki büyük darbe üç de darbevari muhtıra yaşadı bu ülke… 60 ve 70'lerde askerin önlediği Talat Aydemir ve Cemal Madanoğlu'nun 9 Mart darbe girişimlerini ve 1993 yılında yaşananları da sayarsak sayı çok daha fazla…
Sivil iktidarlara askerlerin sözlü yazılı müdahalelelerini de bir yana bırakıyorum. Sicili temiz olmayan darbe üreten bir askeri bürokratik yapımız var.
Peki, bu yapı içinde birileri 2000'lerde hiç darbe düşünmedi mi?
O zaman dönemin Genelkurmay Başkanı Orgeneral Hilmi Özkök adı geçtiğinde sivili veya asker darbeseverler neden öfkeleniyor? Yoksa şöyle mi yaklaştılar; "Şu AKP kör topal Türkiye'yi idare ediyor lütfen darbe yapmayalım"
Asker de siyasetçi de bir kısım medya da biliyor ki, o yıllarda askerler "darbe hazırlığı", sivil uzantıları da "darbe olacak" beklentisi içindeydi. Boşuna mıydı "Genç subayların rahatsız"lığı… .
Şimdi gözümüzün içine baka baka Gölcük Donanma Komutanlığı'nda çıkan bavul dolusu belge "sahte" deniyor. Bırakın belge ve bilgileri sadece dönemin 1'inci Ordu Komutanı Çetin Doğan'ın o dönemki konuşmaları bile vicdanlarda darbecileri "mahkûm" etmeye yetiyor.
Bu arada o yıllarda Çetin Doğan'la Selimiye Kışlası'nda hangi sivil siyasetçilerin görüştüğünü, bugün o siyasetçilerin ne yaptıklarını doğrusu merak ediyorum. Belki ileride onları da öğreneceğiz…
Sivil siyasetçilerin bugünkü tavrına gelince… Ortada yargının yürüttüğü bir soruşturma var ve bunun gereği olarak 163 asker hakkında tutuklama kararı veriliyor.
Türkiye'de ilk kez sivil bir irade şapkasını alıp gitmiyor, adı darbelere karışanları yargı önüne çıkartıyor. Belki iktidarın darbelere karşı tavrı herkesi memnun etmeyebilir ama "tarihi" bir adım attıkları çok açık.
Muhalefetin darbelerle yüzleşmeye giden bu süreçte sivilleşmeden yana tavır koyması gerekiyor.
"Yeni CHP" Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'nun, darbelere karşı çıkıp, darbe girişimleri karşısında "ikircikli" tutum alması şaşırtıyor. Ayrıca geçmişte darbe mağduru olmak ne yazık ki "darbelere karşı durmak" anlamına gelmiyor.
Oysa aynı konuda MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli'nin tavrı çok net: "Asker içinde darbelere karışan varsa ayıklansın…"
BDP ve HAS PARTİ de aynı şeyi yaptı.
Sivil siyasetin, darbeler ve darbe girişimleri karşısında ikircikli olmaya hakkı yok. Türkiye'nin normalleşmesi için siyasetin netleşmesi gerekiyor.

YAZARIN BUGÜNKÜ DİĞER YAZILARI
Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA