Türkiye'nin en iyi haber sitesi
MAHMUT ÖVÜR

Siyaset, 'vekil'e nasıl bakıyor?

Ankara'da siyaset kulislerini izlerken, siyasi partilerle milletin vekili olacak aday adayları arasındaki ilişkinin hiç de demokratik olmadığını gördüm.
İnsanlar kurbanlık koyun gibi kendilerini seçecek "seçici"lere hoş görünmek için neler yapmıyorlar ki...
İster siyasetin içinden gelsin, ister dışından eğer siyasi liderin kapsama alanı dışındaysanız, vekillik kaderiniz birilerinin iki dudağı arasında...
Milletten, halktan önce o birileri sizin vekil olup olmayacağınıza karar veriyor.
Ellerinde dosyalarla dolaşan kadın erkek, yaşlı genç onlarca insanı, parti genel merkezlerinde dolaşırken izlemek hüzün vericiydi.
Mesleğinizde başarılı olmanız, profesör veya holding sahibi hatta Harward diplomalı olmanız sonucu değiştirmiyor.
İlla karşınızda oturan ve sizi sorgulayan kişilere, özgeçmişinizi özetlemek, neden siyaseti seçtiğinizi anlatmak hatta doğduğunuz ilin komşu illerini saymak zorunda kalabilirsiniz...
Millet iradesi adına bu tablo hiç hoş değil...
Bir AK Partili aday adayı mülakattan çıktıktan sonra şöyle dedi:
"Ne yaptığım, neler yapacağım ortada. Valla utandığım için o soruların çoğuna cevap vermedim. Seçmeseler de seçmezler..."
CHP, MHP veya BDP bütün partilerde durum aynı. 2 bin 6 bin kişi arasından kimin milletvekili adayı olacağını parti yönetimi belirleyecek.
Kim adına yapacak bunu? Millet adına...
Türkiye'de parti içi demokrasi işlemediği gibi 12 Eylül diktatörlüğünün Seçim Kanunu da hâlâ geçerli...
İşin doğrusu bugüne kadar ne iktidar değiştirmek istedi bunu, ne de muhalefet ısrarcı oldu.
Önceki akşam Ankara'da CHP Genel Başkan Yardımcısı Gürsel Tekin'le bir araya geldiğimizde bu anti demokratik seçim sisteminin neden değiştirilmediğini sordum...
Tekin'in cevabı kısaydı: "Siyasetin utancı olarak görüyorum. Halk kendi vekilini kendi seçmeli. Gelsinler dar bölge seçim sistemine geçelim. Ben bunu hep savundum, şimdi de savunuyorum..."
Siyaset yapma zemininin böylesine anti demokratik yasalarla dolu olmasına rağmen belki de ilk kez toplumun siyasete ilgisinde ciddi bir artış var. AK Parti'ye başvuranların sayısı 6 bini aşarken, CHP'de 4 bin, MHP'de ise 2 bin 500'e ulaşmış durumda.

YAZARIN BUGÜNKÜ DİĞER YAZILARI
Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA