Türkiye'nin en iyi haber sitesi
MAHMUT ÖVÜR

Yeni CHP mi, eski CHP mi?

Seçim sonuçlarıyla "Yeni CHP"nin hayal kırıklığı yaşadığı çok açık. Siyaseten kabul edilmese de beklentilerin altında oy alındığı için bu böyle. Ama bu sonucu çok başarısız bulmak da haksızlık olur. Seçim öncesi 27-31 arası bir oy oranının bu CHP için büyük başarı olacağını öngörmüştüm. Yüzde 25'in altını ise iç savaş başlangıcı olarak nitelemiştim.
Yüzde 26 arada bir pozisyon yaratıyor. Milletvekili sayısının artması da bu durumu güçlendiriyor.
Bu sadece "Yeni CHP" için değil, Yeni Türkiye için de bir şans...
Kemal Kılıçdaroğlu ile CHP, Türkiye'nin önünü açan yeni bir siyasi yolculuğa çıktı. Zikzaklara rağmen, Ergenekon yüküne rağmen Kılıçdaroğlu ve ekibi, sadece 6 ayda 8 yıllık siyasi gerilimi ortadan kaldırarak tarihi bir görev yaptı.
Partinin rotasını çizmede yalpalasa da CHP'yi bulunduğu statükocu- devletçi noktadan alıp, halka dokunan yere getirdi. Siyaseti rejim ve değerler kavgasından çıkartıp projeler ve fikir yarışına soktu.Türkiye'nin çok temel meselelerinden olan Kürt ve başörtüsü sorununa dokunarak siyaseti rahatlattı. Sivil asker ilişkilerine de, AB'ye de ilgisiz kalmadı. Yeni Türkiye'nin yeni değerleriyle buluşmak için çok çaba harcadı.
Kısaca "Yeni CHP" diyerek yüzde 20'lere sıkışan, laiklik ve rejim bekçiliği üzerinden siyaset yapan eski CHP'yi, Türkiye toplumunun gündemine soktu.Şimdi o eski CHP'nin bütün siyasi aktörleri harekete geçmiş "Yeni CHP"ye ateş püskürüyor. Sosyal demokrat yaklaşımları, eleştirileri bir yana bırakırsak, CHP'de bugün Kılıçdaroğlu'nu eleştirenlerin dertleri "demokrasi ve özgürlükler" değil, onların derdi eski pozisyonlarını yeniden elde etme.
Bu kesimler ağırlıkla Kılıçdaroğlu'na baskı yaparak Ergenekon sanıklarını aday yaptırdılar sonra da oyların, CHP'ye değil, başka bir partiye verilmesi için kulisleri harekete geçirdiler. Bir taşla iki kuş vuracaklardı, "Yeni CHP" aşağıda kalacak, MHP de barajı aşarak meclise gerecekti.
Bir, bugün çıkıp bağıranların ne istediğine bakın, bir de "Yeni CHP"ye...
Türkiye'nin geleceğinde olacaksa "Yeni CHP" olacak.Bugün, eski "politbüro" zihniyeti yerine "Ergenekon" yükünü koyan bir CHP'yi bu toplumun benimsemesi beklenemezdi. Yeni CHP'nin ve Kemal Kılıçdaroğlu'nun zamana ve siyasal tutarlılığa ihtiyacı vardı. Türkiye'nin de eskiye değil, "yeni CHP"ye ihtiyacı var. Var çünkü Türkiye toplumu ilk kez yeni ve sivil bir "anayasa" yapma şansı yakaladı.
BDP veya MHP'nin kapsama alanına giren bir anayasa hazırlığı bu şansı şansızlığa dönüştürebilir. Bu yüzden CHP kilit parti durumunda. Bence Kemal Kılıçdaroğlu dönemi asıl şimdi başlıyor. Kılıçdaroğlu belki biraz zorlanacak, hatta kurban bile verecek ama hem Türkiye'nin hem de CHP'nin önünün açılması onun elinde...

YAZARIN BUGÜNKÜ DİĞER YAZILARI
Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA