Türkiye'nin en iyi haber sitesi
MAHMUT ÖVÜR

CHP, geleceği ve umudu oylamak

Ankara'da CHP kulislerini izlerken ilk kez şunu fark ediyorum; CHP'liler eskisiyle kıyaslanmayacak kadar "siyasette değişimin" gerekliliğini tartışıyor.
Bu normaldir demeyin çünkü sözünü ettiğimiz parti, statükoyla adı arasında derin bağ olan CHP'yse, değişimden söz etmek hiç de kolay değil. Her an ihanetle suçlanabilirsiniz.
Hele rakı-balık masalarında bu tür suçlamayla karşılaşmak daha tehlikeli. Ama bu kez durum farklı. Herkes daha güvenli ve kendinden emin "değişim"den, açık toplumdan, evrensel sosyal demokrasi ilkelerinden söz ediyor. Bir anlamda insanı şaşırtacak kadar "özgürlükçü bir CHP" portresi çiziliyor. Acaba bu bir kongre kazanma taktiği mi yoksa dipten gelen değişim dalgasının yansıması mı?
Ankara Çukurambar'da aralarında CHP yönetiminden bazı isimlerin de bulunduğu bir grup CHP'liyle buluşuyoruz.
Bir CHP'linin şu sözleri yeni dönemin şifresini veriyor:
"CHP daha çok demokrasi, daha çok özgürlük, adaleti savunmak zorunda... Ama bunu bugüne kadar parti içinde yüksek sesle savunamadık.
Liboş ve Amerikancı damgası yemekten korktuk, sustuk."
CHP'de 2010'da başlayan değişim süreci de böyle bir umut yaratmıştı ama o umut kısa sürede CHP'yi kuşatan statükocu akla teslim olmuş, rayından çıkmıştı. Şimdi tabandan gelen değişimci eğilim daha güçlü görünüyor... Kendi statükosuna meydan okuyan, mahalle baskısına karşı çıkan, açık toplum değerleriyle buluşmaya çalışan yeni bir dip dalgası sanki... Bir anlamda Arap Baharı benzeri bir CHP baharından söz edebiliriz. Bu yüzden bugünkü kongrede CHP'liler geleceği ve umudu oylayacak.
Kurultaya bir gece kala kulislerde görünen o ki, geleceği ve umudu CHP'de Kemal Kılıçdaroğlu ve Gürsel Tekin temsil ediyor.
CHP'de sorun kurultayı kazanmak değil, kurultay sonrasını yönetmek.
Bir CHP Parti Meclis üyesi şöyle diyor:
"Yenidünyanın aklıyla yönetilen bir CHP iktidar adayı olur. Türkiye çok zor ve tarihi süreçten geçiyor. CHP kendi kendisini dar bir alana hapsetmiş durumda. Buradan çıkmak zorundayız. CHP değişerek cumhuriyeti demokrasiyle buluşturabilir ve Türkiye'yi rahatlatabilir."

YAZARIN BUGÜNKÜ DİĞER YAZILARI
Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA