Türkiye'nin en iyi haber sitesi
MAHMUT ÖVÜR

Dergâh malları Alevilerin mi Bektaşilerin mi?

Uzun süredir Alevi meselesini tartışıyoruz. Başından beri en kolay çözülebilecek mesele olarak baktığım bu konu ne yazık ki gelip "Cemevi ibadethane mi değil mi?" hatta "Alevilik din mi?" gibi garip bir tartışmaya dayandı ve aşılamıyor.
Alevilerin bir kısmı bilinçli bir biçimde bu dayatmayı yaparken, AK Parti'de "yeni bir din"e yol vermem noktasında... Bu da yapılması gerekenlerin ertelenmesine yol açıyor.
Aynı şeyi Kürt meselesinde de yaşıyoruz. Oysa bu kadar karmaşık görünen derin sorunların çok basit ve çok çeşitli çözüm yöntemleri var.
Alın Alevi meselesini... Bu konuda "inanç merkezi" yaklaşımıyla ilk adım atılabilir.
Bir süre önce cumhuriyet döneminde Alevilerin el konulan mal varlıklarıyla ilgili yazım üzerine Bektaşi âleminin Hakka yürüyen "Dedebaba"larından Doç. Dr. Bedri Noyan'ın "Halifebaba" olan oğlu Kurtcebe Noyan aradı. Kurtecebe Noyan, bir Bektaşi olarak kilitlenen cemevleri sorununa ilişkin şöyle bir çıkış önerdi:
"Devletin bir Alevilik ve Bektaşilik tanım yapmasına gerek yok. Cemevi ve Meydan Evi inanç merkezi olarak kayıtlara girsin yeter."
Noyan
bu kısa çözüm önerisini sunduktan sonra sözü dergâh mallarına getirdi:
"Sizin yazınızda sözünü ettiğiniz dergâh mallarının hepsi Alevilere değil Bektaşilere aittir. Dergâh kurum olarak Bektaşilerde var. Örneğin Şahkulu Dergâhı, Karacaahmet ve Abdal Musa bir Bektaşi dergahıdır. Alevi arkadaşlar bir dernek kurarak buraları sahiplenmişlerdir. Bu doğru değil."
Olayın böyle bir yanı da, sanıyorum ilk kez kamuoyunun gündemine geliyor. Yasaklar kalktıkça toplum özgürleşiyor ve kendi kimliğiyle ortaya çıkıyor. Anlaşılan bundan sonra Bektaşiler, daha aktif olacaklar ve Alevilerin sahiplendiği dergâhlarına kendileri sahip çıkacaklar.
Noyan, Türkiye'nin bu malları iade etmekte geç kaldığını belirterek şöyle diyor:
"Bektaşilerin Balkanlar'da çok geniş bir etki alanı var. Yüzyıllarca onlar için merkez Anadolu'ydu. 90'lardan sonra durum değişti. Oralarda dergâhlar serbest bırakıldı ve malları geri verildi. Ama onların merkez olarak gördüğü bizler bugün devrim kanunları nedeniyle ortaya çıkmaya çekiniyoruz. Devlet bunu değerlendirse Balkanlar'da büyük çapta bir etkinliğimiz olur."
Alevilere ait el konulan mallar var mı yok mu bilmiyorum ama Bektaşiler el konulan mallarını geri istiyor.

YAZARIN BUGÜNKÜ DİĞER YAZILARI
Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA