Türkiye'nin en iyi haber sitesi
MAHMUT ÖVÜR

Anadilde seçmeli eğitim başlıyor

Yeni eğitim ve öğretim yılı pazartesi başlıyor. Bu yıl yalnızca 4+4+4 gibi yeni bir sistem değil, aynı zamanda bir ilk de hayata geçecek. Anadilde seçmeli ders...
Önceki gün MEB ana dilde eğitimin nasıl yapılacağını açıkladı. Sınırlı bir başlangıç ama bu ilk adımla bir tabu daha yıkılıyor.
Kürtçe, Zazaca, Abhazca ve Adigece "Yaşayan Diller ve Lehçeler Dersi" kapsamında seçmeli olarak öğretilecek. Bu adımın için de Kürtçe alfabede yer alan ve çok tartışılan W, X ve Q gibi harfler üzerindeki yasak da kalkıyor.
Bu yasağın kalkması bile başlı başına bir dönüşüm. Tabii uygulama için aynı şeyi söylemek mümkün değil. Neredeyse 90 yıldır görmezlikten gelinen, yasaklanan diller ilk kez seçmeli de olsa eğitim sisteminde yer alacak.
Daha başlarken problemli başladığını bir Çerkes arkadaşım şöyle anlatıyor:
"Birincisi yaz dönemine denk geldiği için insanlar uyanamadı. İkincisi 'Acaba başvursak fişlenir miyiz?' diye korktular. Ve belki de en önemlisi üçüncüsü, yeterince duyurulamadı ve teşvik edilemedi."
Kolay bir süreç değil, zora sokulup sokulmayacağını da zamanla göreceğiz. Mardin Midyat'ta bir çocuk yok olmaya yüz tutmuş Mihallameci dili için başvurmuş... Başka başvurular da olacak. Sessiz sedasız da olsa böyle bir tabunun yıkılması yeni bir başlangıçtır.

YAZARIN BUGÜNKÜ DİĞER YAZILARI
Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA