Türkiye'nin en iyi haber sitesi
MAHMUT ÖVÜR

Fransa'dan CHP'nin çıkardığı ders

Önümüzdeki yerel seçimler özellikle CHP yönetimi için bir sınav niteliğinde... Üç yıl önce değişen CHP yönetiminin sürüp sürmemesi bu seçimlerdeki performansa bağlı.
Bir süre önce CHP'nin yerel yönetimlerden sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Gökhan Günaydın 13 belediye başkanıyla birlikte Fransa'ya gitti.
Günaydın, geziyle neyi amaçladıklarını şöyle açıklıyordu:
"Paris, 100 yıllık bir sağ iktidardan sonra 2001 yılında sosyalistler tarafından kazanıldı. Paris Belediye Başkan vekili de seçim kampanyaları ve seçim sonrası deneyimlerini bize aktardı. Fransa'nın önde gelen siyaset bilimcisi ve kamuoyu yoklama şirketi sahibi bir arkadaşımızla son Amerikan seçimleri ve Fransa seçim tarihi analizi yaptık. İki büyükşehir, iki il ve çok sayıda ilçe belediye başkanlarımızla beraber hepimizin zenginleştiği güzel bir toplantı oldu."
CHP yönetiminin böyle bir çaba göstermesi elbette önemli ama asıl önemli olan bu geziden nasıl bir sonuç çıkarttıkları.
O sonuç gazetelere şöyle yansıdı:
"CHP'nin iki gün süren belediye başkanları toplantısında ABD Başkanı Obama ve Fransa Cumhurbaşkanı Hollande ile çalışan seçim kampanyası şirketi sunum yaptı. Sunumda CHP'lilere, 'Ev ziyaretleri yapın', 'Sıkılmadık el bırakmayın' denildi."
İyi de bunu keşfetmek için Fransa'ya gitmeye gerek var mıydı? Milli Görüş geleneği 30 yıldır bu yöntemi kullanıyor. Ayrıca birçok CHP'li de bu gerçeği yıllardır dile getiriyor.
CHP'nin sorunu "el sıkmakta" mı yoksa vatandaşa ne söylediğinde mi?
Sorunun cevabını 2009 seçimlerinde CHP'nin seçim kampanyasını yakından izleyen bir siyasal iletişim uzmanına sordum.
Uzman CHP'deki gerçek sorunun ne olduğunu şöyle anlatıyor:
"CHP'nin temel sorunu bir Türkiye ve dünya hayali olmaması... İdeolojik netleşme olmayınca stratejinizin olması veya teknik çıkışlarınız bir şeyi değiştirmez. CHP'nin hâlâ ne söylediğini hiçbirimiz bilmiyoruz."
CHP'nin 2014 seçimlerinde ciddi bir sarsılmayla karşı karşıya kalacağını söyleyen siyasal iletişim uzmanı şu uyarıyı yapıyor:
"CHP elindeki büyükşehirleri bile kaybedebilir. Bunun için bir an önce toparlanması gerekiyor. Sıkılmadık el bırakmamak teknik bir mesele. Bu da bana bir siyasal iletişimcinin 'ana stratejiniz yoksa teknik çıkışlar mağlubiyetten önceki kuru gürültüden ibaret kalır' sözünü hatırlatıyor."
CHP'lilerin Fransa gezisinde neden sosyalistlerin "ihtimam toplumu" projesine ilgi göstermediklerini merak ediyorum.

YAZARIN BUGÜNKÜ DİĞER YAZILARI
Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA