Türkiye'nin en iyi haber sitesi
MAHMUT ÖVÜR

İstanbul'un hemşerilik haritası

Her seçimde hemşerilik ilişkileri önemli ama söz konusu olan yerel seçim, şehirler de yoğun göç alan İstanbul, Ankara ve İzmir gibi büyük kentlerse hemşerilik daha bir öne çıkıyor.
Alın İstanbul'u... İstanbul'da birkaç nesil İstanbullu sayısı neredeyse 5'te bir nispetinde... Aslında "İstanbulluyum" deme oranı son 20 yılda hayli arttı ama yine de özellikle çevre ilçelerde seçimin kazanılmasında "hemşerilik ilişkileri" çok etkili.
Kısaca seçim hesabında, parti lideri, adaya güven ve hizmet vaadi önemli ama hemşerilik bağı da ihmale gelmez.
Böyle olduğu için bazen bir ilçede 2 veya 3 partinin adayı da aynı ilden olabiliyor.
Bu açıdan partiler yerel seçime hazırlanırken ilin veya ilçenin hemşerilik profilini mutlaka çıkarır. Bir iki ay önce yerel seçim lafları edilmeye başlayınca İstanbul'dan Büyükşehir Belediye Başkanı adayı olması istenen CHP Genel Başkan Yardımcısı Haluk Koç'un çevresi hemen harekete geçmiş ve Karadenizli seçmene dikkat çekmek için İstanbul'un hemşerilik profilini çıkartmışlardı.
Rakamlar daha önce yapılan araştırma sonuçlarıyla büyük oranda örtüşüyor. Önce kütükleri İstanbul olanların sayısı verelim; 2 milyon 100 bin civarında.
Son 50-60 yılda göç veren illere gelince ilk sırada Sivas var; 728 bin... Onu 548 binle Kastamonu izliyor.
Diğer önemli iller ise şöyle; Giresun: 485 bin, Ordu:
483 bin, Tokat: 436 bin, Samsun: 410 bin. Trabzon:
389 bin
. Malatya: 384 bin, Erzurum: 370 bin, Sinop: 364 bin, Erzincan:
300 bin
, Rize 294 bin, Kars: 282 bin, Ardahan: 232 bin, Siirt:
201 bin
...
İstanbul'a 81 ilin tamamı göç vermiş durumda... 200 binle 100 bin arasında göç veren il sayısı 24... Diğerleri 100 binin altında.
İlginç olan ise İstanbul'a, Ankara'nın 87 bin, İzmir'in 64 bin göç vermesi. En az göç veren iki il ise Hakkâri 8600, Burdur ise 8400. Durumu ilginç olan bir il de Kars...
Ardahan ve Iğdır ayrılmasa Kars, 596 binle Sivas'tan sonra ikinci sırada.
Gördüğünüz gibi İstanbul'un 11 milyonu aşan bir nüfusu göç edenlerden oluşuyor.
Siyasetin bu gerçeği hesaba katmaması mümkün mü?

YAZARIN BUGÜNKÜ DİĞER YAZILARI
Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA