Türkiye'nin en iyi haber sitesi
MAHMUT ÖVÜR

5 milyarlık fon var belediyeler uyuyor

Dün SABAH gazetesinde deneyimli gazeteci Erhan Öztürk imzalı, Avrupa Birliği fonlarıyla ilgili ilginç bir haber vardı.
İlginçti çünkü AB'nin Türkiye için ayırdığı hibe ve geri ödemesiz 5.2 milyar euroluk fona neredeyse dokunulmamış. Sadece 700 milyon eurosu kullanılmış... 2007'den beri öyle bekliyor.
AB standartlarında proje geliştirmenin kolay olmadığı söylenebilir ama bu kadar önemli bir kaynağı kullanmamaya ne denir doğrusu bilmiyorum. Onlarca insana iş olanağı sağlanabileceği gibi üretime de ciddi katkısı olacak bir para.
Birkaç yıl önce Nevşehir Belediye Başkanı ile konuştuğumda bu tür fonları belediye olarak çok iyi kullandıklarını söylemişti. Ancak Uluslararası Diplomatlar Birliği yöneticisi Ferhat Bozçelik aynı görüşte değil.
Bozçelik basit bir örnek veriyor:
"AB, belediyelerin Avrupa standartlarında kesim haneler kurmaları için hibe desteği veriyor. Bu amaçla 800 bin euroluk ödenek ayrıldı. Fakat bakıyoruz Türkiye'deki belediyelerden bir tane bile başvuru yok."
Neden acaba? Hem her Kurban Bayramı'nda çevre kirliliğinden, hayatların riske girmesinden, değerlerin heba olmasından şikâyet edeceğiz, hem de 4 milyar euroyu aşan hibe fonu değerlendirmeyeceğiz. Olacak iş değil. Belediyelerimiz uyuyor.
Son bir soru daha; hadi vatandaş bilmiyor, belediyeler ilgisiz peki devletin yetkilileri bu fonları kullandırmak için bugüne kadar teşvik edici ne yaptı?
Önümüzde iki ay var ve fon bitiyor.
Tek tesellimiz ise artık Türkiye'nin gelişmekte olan değil, gelişmiş ülke sayılması...

YAZARIN BUGÜNKÜ DİĞER YAZILARI
Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA