Türkiye'nin en iyi haber sitesi
MAHMUT ÖVÜR

İstanbul'da bir Kürt siyasetçi

1 Kasım seçimlerine giderken milletvekili listelerinde en büyük değişimi AK Parti yaptı. Gidenler, kalanlar ve üç dönemliklerden dönenlerle hem şaşırttı hem de heyecan yarattı.
Şimdi bunun sokağa nasıl yansıdığını izliyoruz. En merak edilen de 3 dönemliklerin geri dönüşlerinin sokağa nasıl yansıyacağı. Bu açıdan yakından bildiğim İstanbul üçüncü bölge ölçü olabilecek seçim bölgelerinden biri...
AK Parti'nin de güçlü olduğu bir bölge... Kayıtlı seçmen sayısı 3.5 milyon civarında. Seçmenlerin 3 milyonu oy kullanmış. 194 bin geçersiz oyun kullanıldığı bölgede özellikle Kürtlerdeki oy kayması AK Parti'nin listeleri yeniden düşünmesine yol açmış.
Sürpriz isim ise 10 yıl kesintisiz Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı yapan Mehdi Eker.
Bakan Eker'in birkaç kimliği var. AK Parti kurucusu olan Eker, muhafazakar demokrat siyasetçi kimliği kadar Kürt siyasetçi kimliğiyle de biliniyor. İyi bir entelektüel... Mesleğinin en alt basamağından bakanlık koltuğuna kadar çıkmış bir yönetici. Dahası bakanlığında Türkiye tarımına çağ atlatan reformlara imza atarak Fransa'dan Estonya'ya birçok ülkeden ödül almış bir isim. Ve bildiğim kadarıyla da Türkiye'de Tarım Bakanı olarak ilk kez "tarım felsefesi"ni anlatan "Tarımdan Kültüre Agrostrateji" kitabının yazarı.
İstanbul 3. Bölge milletvekili adayı olarak bölgeyi karış karış dolaşıyor. Kanaat önderleriyle, sivil toplum kuruluşlarıyla buluşuyor. Eski bir tarım bakanı olarak da İstanbul'un köylerini ihmal etmiyor.
Söze başlarken şöyle diyor; "Türkiye'nin her yerinde izimiz var. Köylülerimiz bizi tanıyor. Çatalca'nın Silivri'nin köylerindeki birçok projede emeğimiz var."
İstanbul üçüncü bölgeye gelişiyle yakalanan havayı da şöyle anlatıyor:
"Gittiğimiz her yerde birinci sıraya bir Kürt siyasetçinin getirilmiş olmasının farklı bir umut yarattığını gördüm. Burada çok ciddi bir Kürt nüfus var. Bir milyonun üzerinde... Her hangi bir Anadolu şehrinden bile daha çok. Büyük çoğunluğu da bu şehri seviyor. Ama hem yerel hem de genel siyasette etkin olmak istiyorlar. Bunun için de konuşabilecekleri, rahat iletişim kurabilecekleri bir siyasetçiye ihtiyaçları var."
Aslında İstanbul üçüncü bölge seçmeni AK Parti'nin birinci sırada bir Kürt siyasetçi olmasına aşina... Birkaç dönem bu bölgenin birinci sırasında eski İçişleri Bakanı Abdülkadir Aksu vardı. Şimdi onun yerini Mehdi Eker'in almış olması kimseyi şaşırtmamış...
Tam da bu nedenle Bakan Eker'e "İddialı mısınız?" diye soruyorum. Eker biraz temkinli konuşuyor:
"Siyaseti etkileyen birçok faktör var. Ama ben şuna eminim, seçmen tanıdığı, bildiği ve gözünün ısırdığı birisini gördüm mü destek veriyor. Dolaştığım her yerde insanların tepkisinden bunu anlıyorum. 7 Haziran'da Kürt sosyolojisini karşılayan bir aktör yoktu. Parti de bunu gördü ve halkın mesajını dikkate aldı. Halk da bu değişimin farkında."
Bakan Eker, gittiği her yerde geçen dönem İstanbul'un üç bölgesindeki ilk 10 içinde Kürt adayların olmamasının eleştirildiğini belirtiyor ve ekliyor:
"Şimdi ilk sırada ve bir bakanı adayı görünce gözleri gülüyor. Ayrıca eksikliklerimizi de söylüyoruz. Biz kişisel hatalar yapabiliriz. Mehdi Eker hata yapabilir 'bize kızın ama partinize kızmayın' diyorum. Çünkü Türkiye'nin ve sizin canınızı yakan sorunların çözümü için AK Parti lazım..."
3 dönemliklerin meydan performansının nasıl sonuçlanacağını 1 Kasım akşamı göreceğiz.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA