Türkiye'nin en iyi haber sitesi
MAHMUT ÖVÜR

'Esed için iyi, ABD için kötü gün'

Rusya'nın Suriye'ye açık müdahalesiyle ilgili çok şey söylendi. Hatta ABD ile Rusya'nın Esed'in ayakta kalması için anlaştıkları, bölge ülkelerinden İran'ın öne çıktığı, Türkiye'nin ise devre dışı kaldığı söylendi.
Bu tez, içerideki birilerini de sevindirdi. Şimdi buna Türkmenlere karşı Rusya- İran- Esed işbirliğiyle yürütülen saldırılar da eklendi. Amaç belli, Türkiye'yi savaşın içine çekmek ya da masada elini zayıflatmak. Başka tezgâhlar da var.
Ancak tüm bu tezgâhlara rağmen Türkiye'nin vicdani duruşu ve ileri sürdüğü tezleri dünyada da karşılık buluyor. Herhalde Dışişleri yetkilileri takip etti, TV'lerde de yayımlandı; bir süre önce Suriye konusundaki en ilginç tartışma ABD Senatosu'nda yaşandı. Cumhuriyetçi Senatör Lindsey Graham, ABD Savunma Bakanı Ashton Carter'ı adeta soru yağmuruna tuttu.
Senatör Graham, Türkiye'nin adını vermese de Suriye'ye ilişkin Türkiye'nin tezlerini hatırlatan sorular sordu ve bakanı bir hayli terletti. Senatörün "Bizim savaşın dışında kalarak Rusya'nın IŞİD'e karşı savaşmasına izin vermemiz doğru mudur?" sorusuna Bakan Carter "Rusya IŞİD ile savaşmıyor efendim" cevabını verince Senatör Graham şaşkınlık içinde şu yorumu yapıyor:
"Rusya, İran ve Hizbullah Esad için savaşırken onu indirmek için hiçbir şey yapamayacağımızı nasıl savunacağız? Kerrie, Cenevre'ye gittiğinde Suriye'yi Rusya ve İran'a teslim etmiş oluyor."
Senatörün şu sorusu da ilginç: "Bizim Esad'ı indirmek isteyen kişilerle birlikte savaşacağımız bir senaryo görebiliyor musun?" Carter'ın cevabı kısa: "Askeri unsur bulunmuyor sadece siyasi çaba var."
Senatör Graham, bakandan Esed'e karşı savaşanlara askeri yardımda bulunmayacakları cevabını alınca şu ilginç tespiti yapıyor: "Bu Esed için mükemmel bir gün. ABD onun yerine başkasını getirmek için hiçbir şey yapmayacaklarını açıkladı. Ruslar, İranlılar ve Hizbullah için çok güzel bir gün. Suriye'yi, Rusya ve İran'a devrettiniz, yüzlerce binlerce insanını kaybeden Suriye halkına bizim için siyasi anlaşmanın gelecekten daha çok önemi var demiş oldunuz. Tek diyebileceğim bu, ABD için çok üzücü bir gün. Araplar ve Suriye halkı bunu kabul etmeyecek."
Ve Senatör Graham'dan son söz: "Bu yaptığınız yarım yamalak şaka gibi bir yaklaşım." Bu durum, ABD'nin ikircikli Suriye siyasetinin kendi içinde ciddi tartışmalara yol açtığını gösteriyor.

YAZARIN BUGÜNKÜ DİĞER YAZILARI
Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA