Türkiye'nin en iyi haber sitesi
MAHMUT ÖVÜR

Yeni siyasi trend

Türkiyeli lise öğrencisi Emir Özsüer'in koca AB ülkelerini bile harekete geçiren ve biraz da utandıran Suriyeli mülteci çocuklara sahip çıkan "Elimi Tut" projesi nedeniyle iki gündür AB'nin başkenti Bürüksel'deydim.
Brüksel'de bizi hem duygulandıran hem de gururlandıran projenin ayrıntılarını önümüzdeki günlerde yazacağım, şimdi AB'nin başkentinde dünya siyasetine ilişkin neler konuşulduğuna bakalım.
İki şey öne çıkıyor: Dünyanın artık yeni bir siyasete ihtiyacı olduğu ve vahşi kapitalist sistemin -onca kendini yenileme girişimlerine rağmen- son demlerini yaşadığı. Dünyayı sarsan 2008'deki finans krizi, Doğu-Batı arasındaki gelir adaletsizliği, çevre sorunları, Ortadoğu ve Afrika'da gelişen siyasi süreçlerin ortaya çıkardığı darbeler ve mülteci meselelerini artık mevcut dünya sistemi çözemiyor. Derin bir çaresizlik yaşanıyor.
Dahası durum siyaset açısından giderek daha da korkutucu bir hal alıyor. ABD'de Donald Trump gibi siyasetçilerin öne çıkması, AB ülkelerinde göçmen karşıtı ırkçı Pedigavari hareketlerin yükselişe geçmesi, Suriye üzerinden bölgenin kaosa sürüklenmesi bu korkutucu halin ipuçları.
Oysa hayatı daha kolaylaştıran, dünyayı daha yaşanabilir kılan nanoteknoloji çağında siyaset bu sorunları çok daha kolay çözebilirdi.
Ama ne yazık ki bu teknolojik devrim siyasete yansımadı. İş dünyasının önde gelenlerinden biri şöyle diyor: "Hâlâ eski siyaset yöntemleriyle siyaset yapılıyor. Oysa siyasette de nanoteknoloji dönemi başlamalı."
Çünkü ancak onun üzerinde yükselecek daha insani, daha adaletli ve merhametli yeni bir küresel sistem kurulabilir. Dünyanın buna ihtiyacı var...
Brüksel'in siyaset yapıcılarına göre bu beklenti heyecan verici olsa da şimdilik zor. Küresel sistem derin bir altüst oluşun eşiğinde. Bir süre kaos ve kargaşa devam edecek. Ama hem yeni teknoloji hem de büyük insanlık daha adaletli bir dünyayı zorunlu kılıyor. Bunun için de Marks'ın mezar taşına yazılı o ünlü "Dünyanın bütün proleterleri birleşin" sözü biraz değişerek devreye girecek: "Dünyanın bütün iyi insanları birleşin..."

YAZARIN BUGÜNKÜ DİĞER YAZILARI
Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA