Türkiye'nin en iyi haber sitesi
MAHMUT ÖVÜR

ABD’den Hakan Atilla sürprizi

Türkiye-ABD ilişkililerindeki önemli sorunlardan biri de haksızca yargılanıp mahkûm edilen eski Halkbank Genel Müdür Yardımcısı Mehmet Hakan Atilla davasıdır. Bu davayla ABD, o çok övündüğü "bağımsız" yargısını küresel çıkarlarına alet ederek üçüncü dünya ülkelerini aratmayacak bir örneğe imza attı. Şimdi o kararı biraz olsun yumuşatma çabasında... Bunun bir nedeni Rahip Brunson davasına karşı bir jest ise bir diğeri de Türkiye'yle her alanda yaşanan gerilimi azaltmak. Önceki gün Anadolu Ajansı'nın geçtiği haberde New York Güney Bölgesi Başsavcılığı'nın Hakan Atilla'nın cezasının artırılmasını istediği temyiz başvurusunu geri çektiği yer alıyordu.
Bu ilginçti çünkü Savcılık, mahkemenin Hakan Atilla'ya verdiği cezayı az bulduğu için temyize gitmişti. Şimdi ise tam tersi bir adım atıyor. Savcılığın, geçtiğimiz 6 Aralık'ta yapacağı temyiz talebine gerekçeli başvurusundan vazgeçmesi Atilla'nın serbest bırakılma ihtimalini artırdı. İran yaptırımları davasından suçlu bulunup 32 aya mahkûm edilen Atilla'nın cezası, süreç normal işlerse önümüzdeki yıl 25 Temmuz'da tamamlanıyor. Ancak bu son gelişme, işin o noktaya kalmadan öne çekileceği ihtimalini artırıyor.
Bu öngörüyü, ABD yargı çevresinin erken tahliye için yasal bir yol araştırdığı bilgisi de doğruluyor. Türkiye'deki yargı çevreleri de New York Güney Bölgesi Başsavcılığı'nın temyiz hakkından vazgeçmesini, Brunson'un ev hapsine çıkartılmasına benzetiyor ve bırakılma ihtimalinin güçlü olduğunu söylüyor. Kısaca önümüzdeki birkaç günde Hakan Atilla serbest bırakılırsa sürpriz olmaz.

***

SAVCI SAYAN AĞRI'YI KAZANABİLİR Mİ?
Başkan Erdoğan bir süre önce AK Parti'nin 14 il belediye başkan adayını açıklarken ilk sırada kamuoyunun yakından tanıdığı bir isim vardı: Savcı Sayan...
Onun Ağrı Belediye Başkanı adayı olarak açıklanması deyim yerindeyse tam anlamıyla sürpriz oldu. Sayan, Ağrı'da yetişmiş, 2015'e kadar da CHP'li kimliğiyle bilinen ve sözünü esirgemeyen bir siyasetçi. CHP gençlik kolları ve ilçe başkanlığından MYK üyeliğine kadar yükseldi. Deniz Baykal'ın kaset komplosu sonrası istifa etmesiyle de partisi ile arasına mesafe koyarak eleştirel bir tavır aldı. Ama onu kamuoyu daha çok televizyonlarda katıldığı tartışma programlarındaki sert ve açık sözlü tavrıyla tanıdı.
Şimdi AK Parti'nin Ağrı Belediye Başkan adayı... Ağrı'da HDP'nin güçlü olduğu bilindiği için de herkes şu sorunun cevabını merak ediyor: Acaba Sayan Ağrı'da başarılı olur mu? Bu konuda sürece farklı bakanlar olabilir ama Ağrı ve Sayan'la ilgili iki tespitin altını çizmekte yarar var. Birincisi Ağrı, iliklerine kadar hissedilen terörle mücadelede önemli adımlar atılan bir şehir. Ama sadece bu değil, son bir yıl içinde Ağrı Valisi Süleyman Elban'ın öncülüğünde şehrin çehresini ve insan ilişkilerini değiştiren önemli adımlar da atıldı. Bunun sokağa yansıma ihtimali çok yüksek.
İkincisi Savcı Sayan'ın nevi şahsına münhasır siyasi duruşu... Bugün PKK-HDP çizgisi sahada geri çekiliyor gibi görünse de el altından bir "tehdit" siyaseti izlediği gerçeği herkesin malumu. Buna karşı bir siyasetçinin dik durması, sokakta çalışması hiç kolay değil. Sayan farkı işte tam da burada devreye girip, bölge insanına nefes aldırabilir. Buna Ağrı'daki yerel siyasi zemin de müsait. Çünkü 2014 yerel seçimlerinde HDP yüzde 51 oy alırken, AK Parti'nin oyu yüzde 45.4... Aradaki fark kapatılmayacak gibi değil. Sayan sürprizi şaşırtıcı olmaz.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA