Türkiye'nin en iyi haber sitesi
MAHMUT ÖVÜR

Akşener’in oyununu Yavaş mı bozdu?

Sesli dinlemek için tıklayınız.

Altılı Masa'nın son toplantısına bomba gibi düşen Cihan Paçacı açıklaması ve istifası karışık olan kafaları daha da karıştırdı.
Ortaya siyasi bir yol haritası konulmadığı gibi yaşanan açık koltuk kavgası da biraz umutlananları bile hayal kırıklığına uğrattı. Öyle ki, habercilik değil iktidar düşmanlığı yapan Sözcü bile isyan etti ve masayı ruh çağırma seansları düzenlemekle suçladı.
Bundan sonra masa aday çıkarsa bile umut olması kolay değil. Çünkü masadakilerin oyun içinde oyun kurduğunu sokak biliyor. Asıl oyun kurucu da Kılıçdaroğlu... Öyle bir oyun kurdu ki, milliyetçi muhafazakâr 5 partiyi o masaya oturtup kendi adaylığını kabul ettirme noktasına kadar getirdi. Kenarda da içeriden birinin oyunbozanlığına karşı HDP'yi tuttu.
İşin başında Akşener de masaya bu oyunu bozabileceği hesabıyla oturdu. Bunu da CHP'li iki belediye başkanından birini aday yapacağı hesabıyla düşündü. Bu yüzden bir İmamoğlu'na bir Yavaş'a güzellemeler yaptı.
Bir anlamda kedinin fareyle oynadığı gibi CHP'nin içiyle oynadı. Bir CHP'li bu tabloyu şöyle yorumluyordu:
"Kabahat Akşener'de değil, parti içinde yekvücut olmayan ve Akşener'e aparat olan arkadaşlarda..."
Doğrusu Kılıçdaroğlu bu oyunu birkaç kez bozdu ama durduramadı. Nihayet Akşener'in bu oyununu, hiç aday olarak düşünmedikleri Yavaş, Kılıçdaroğlu'na, "Umarım bir sonraki sefer buraya cumhurbaşkanı olarak gelirsiniz" diyerek bozdu.
İşte masaya düşen son Paçacı bombası, masadaki rotayı "at pazarlığı"na çevirme hamlesiydi ve etkili de oldu sayılır... Baksanıza "Başbakanlık yetkisinde cumhurbaşkanı yardımcılığı" talebi artık saklanmıyor. Akşener tek yetkili olmak istiyor.
Şu notu da düşelim: Pazarlık istenildiği gibi gitmezse diye İmamoğlu da yedekte tutuluyor. O da herhalde yedekte tutulduğunun farkında değil ki hâlâ masanın kendisini aday yapacağına inanıyor. Bu olmaz diyemiyorum; çünkü aynı şeyi FETÖ'cülerin de beklemesi ve küresel güç merkezlerin hep birden harekete geçmesi insanı şüpheye düşürüyor.

***

HANİ ÖZEL TARTIŞMA YAPMAYACAKTINIZ?

Altılı Masa, 26 Ocak'ta 11'inci kez toplandı. Tam o gün bu köşede, "Altılı Masa'nın yeni bahanesi"ni yazmıştım. Sözünü ettiğim, "Anayasa'nın 101'inci maddesine göre, cumhurbaşkanı üçüncü kez seçilemez" iddiasıydı.
Bunu birçok muhalif hukukçu ve tabansız siyasetçi iddia etti ama o iddiayı masadaki siyasetçilerden hiçbiri bugüne kadar sahiplenmedi. Hatta 5 Şubat 2022'de CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu büyük bir özgüvenle bunun tam tersini söyledi:
"Erdoğan'ın adaylığı için özel bir tartışma yapmayacağız. Tartışmalar artık geride kalmalı. Aday olmak istiyorsa buyursun gelsin. Başkaları tartışırsa ona bir şey diyemeyiz, en azından biz yapmayacağız."
Büyük olasılıkla o günlerde "Terlik koysak kazanır" havasındaydı. Öyle de olsa demokratik muhalefet adına umutlanmış, hatta Kılıçdaroğlu'nun daha önce, "Parti genel başkanından cumhurbaşkanı olmaz" sözlerinden çark etmesini unutmuştuk.
Peki, şimdi ne oldu da Altılı Masacılar ortak bildiri yazacak kadar bu işe sarıldı?
Herhalde hava Başkan Erdoğan'dan yana estiği için.
Siyasi çaresizlik böyle bir şey işte... Sizi 6 ayda bir çark ettirir. Dün Sabih Kanadoğlu'nun 367 garabetine sarılanların bugün hem de 6'sı birden 101'inci maddeyi sarılmaları hiç şaşırtıcı değil.
Görünün o ki masayı, ne bu maddeyi bahane etmeleri kurtarır ne de ruh çağırma seansları.
Altılı Masa'yı oluşturan siyasi aklın bu noktaya geleceğini öngördüğüm için, onlar daha bildiriye koymadan, "Altılı Masa o bahaneye sığınacak" diye yazmıştım.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA