Türkiye'nin en iyi haber sitesi
AYŞE ÖZYILMAZEL

Sen oyna Apple sen oyna

Apple Music elini kolunu sallaya sallaya Türkiye'ye girmiş.
Bu habere ve üç ay boyunca iTunes müşterilerine bedava açılan kataloglarına tam sevinecekken içimdeki Taylor Swift hortladı, iyi mi? Haziran ayında olanları hemen hatırlayalım.
Pop müziğin dünya çapındaki prensesi Taylor, Apple Music'in üç ay boyunca bedava açtığı şarkıları için müzisyenlere para ödemeyeceğini duyduğunda resti çekmiş, "Hooop!" demişti.
"Ben sizden bedava telefon istiyor muyum kardeşim, bu ne cüret, şarkılarımın Apple Music'te olmasına izin vermiyorum" isyanıyla Apple'ın gırtlağına çökmüştü.
Bunun üzerine paçası tutuşan Apple Music değişikliğe gidip, üç aylık abonelere sunulan bedava şarkı indirme işinde hak sahiplerine yüzde 73 telif ödemeyi kabul etmişti.
Şimdi Taylor Swift niçin aklıma geldi? Cuma sabahı Türk müzikseverleri için hizmete giren Apple Music meğer tüm yapımcılarla ve hak sahipleriyle anlaşmadan golü atıp, katalogları açmış.
Müzik sektörümüzün yüzde yetmiş-yetmiş beşini elinde bulunduran Avrupa Müzik ve Doğan Müzik'le daha iki gün önce konuşmaya zahmet eden Apple, kendilerinden henüz izin almamış.
Avrupa Müzik'in patronu Deniz Erdem'i arayıp; "Nedir bu?" diye sordum.
Hali hazırda bulunan müzik platformları TTnet, Spotify ve Turkcell ile yaptıkları anlaşmayı Apple Music'e de sunmuş, "Biz Apple'ız" cevabını almışlar. Hayır yani, "Sen benim babamın kim olduğunu biliyor musun?" tavrı ne kadar çirkin.
Erdem; "Diğer platformlarla aynı anlaşmayı Apple Music'e de sunmak zorundayız çünkü anlaşma biçimimiz tek, kimseye ayrıcalık yapamayız" diyor.
İstedikleri de belli bir satış rakamına kadar önden alınan fiks ödemeyi Apple'dan da almak ancak Apple bizim şirketlerimize bir ödeme yapmaya yanaşmıyor.
Sonuç olarak da izinsiz şarkıları kullanıma açıyor.
Şimdilik DMC ve Avrupa Muzik'in kataloglarını yasal yollardan kapatmışlar. Bu da Apple adına çok büyük bir katalog kaybı demek oluyor. Bakalım anlaşabilecekler mi?
Lütfen diyorum, emeğe ve sanatçıya saygı Apple'cığım. Bak öbür yanını da ben ısırırım haaa.

YAZARIN BUGÜNKÜ DİĞER YAZILARI
Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA