Türkiye'nin en iyi haber sitesi
STELYO BERBERAKİS

Her şeye rağmen kurtları dökme zamanı

Yunanlar, ülkenin geleceği hakkında yazılıp çizilenlerden usanmış vaziyette. Yunan ekonomisini ayakta tutacak mali yardımlar devam edecek mi? Etmezse, Yunanistan euro'dan vazgeçecek mi? Herkese ümit saçan yeni Yunan hükümeti, karşısına aldığı bütün AB ülkeleriyle başa çıkar mı?
Tüm bu sorulara beş yıldan bu yana bir türlü sağlıklı yanıt verilemiyor.
Yunanistan'daki ekonomik durumu incelemeye gelen birçok yabancı gazeteci "Bu ülkenin neresinde kriz var?" diye soruyor. Varlıklı Yunanlar, bankalardaki paralarını yurtdışına gönderirken yoksullar kendi yağlarında kavruluyor. Ama onları bir araya getiren geleneklerden asla ödün verilmiyor.
Yunanistan'da bugün Karnaval yortusunun son günü kutlanıyor. Dünyanın sadece sayılı ülkelerinde kutlanan Karnaval yortularında hemen her gün her yerde maskeli partiler düzenleniyor.
İnsanlar seçtikleri farklı kostümlere bürünerek eğleniyor, şakalaşıyor. Tavernalar, lokantalar, gece kulüpleri, sokak ve caddeler maskeli insanlarla dolup taşıyor. Hatta evlerin içleri bile binbir çeşit renkle süsleniyor, özel tatlılar hazırlanıyor. Yunanistan'ın AB içindeki kaderinin belirleneceği bugünlerde tasalarını bir yana bırakan Yunanlar her şeye rağmen kurtlarını dökmeye devam ediyor.
Bugün tüm kentlerde düzenlenen karnaval geçitlerinin en görkemlisi Atina'nın 250 km batısındaki Patras kentinde gerçekleşir. Fener alayını anımsatan bu geçitte, kağıt hamurundan yapılmış dev kuklalara rengarenk giyinmiş ve dans ederek ilerleyen maskeli guruplar eşlik eder.
Konfeti ve şeker yağmuru altında düzenlenen bu karnaval geçitlerinde, o yıl Yunan toplumunun en çok konuştuğu siyasi ve sosyal konular işlenir. Dev kuklaların simgelediği siyasetçiler ve tasarruf politikaları gibi güncel konular eleştirilir.
Karnaval nedeniyle üç günlük tatilden yararlananlar da fazla. Hafta sonu ile Temiz Pazartesi olarak anılan ertesi gün arasında bir tatil köprüsü kuranlar karnaval günlerinde yöredeki otelleri doldurur.
Bu Temiz Pazartesi gününün iki özelliğinden biri sadece balık ve deniz ürünleri yenmesidir. İkincisiyse geleneksel olarak uçurtma uçurulmasıdır. Perhiz Paskalya yortusundan önce tutulması gereken proteinsiz perhize hazırlıktır. Uçurtma ise baharın habercisidir. Geleneksel tatil günlerini iple çekenlerse, Paskalya yortusunda nereye gidileceğinin hesabını yapmaya koyulur.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA