Türkiye'nin en iyi haber sitesi
İLKER GEZİCİ

Nuruosmaniye Mahzen’den ‘çerçeve dışı’na taşan eserler

Uzun yıllar su deposu olarak kullanılan Nuruosmaniye Camii’nin mahzeni, 2. Yeditepe Bienali kapsamında 16 esere ev sahipliği yapıyor

Cumhurbaşkanlığı himayesinde, Fatih Belediyesi ve Klasik Türk Sanatları Vakfı'nın işbirliği ile bu yıl ikincisi düzenlenen Yeditepe Bienali, kapılarını 7 Ocak'ta sanatseverlere açmıştı. Süleymaniye Külliyesi İmareti Darüzziyafe'de sergilenen eserlerin yanı sıra diğer iki mekan Fatih Cam Küp Galeri ve Nuruosmaniye Camii Mahzen'de de eserler sergilenmeye başladı. "Çerçeve" temasıyla yola çıkan bienal kapsamında geleneksel ile moderni farklı bakış açıları ile ele alan 226 sanatçıya ait 282 eser sergileniyor. Yeni açılan Nuruosmaniye Camii Mahzen ise sanatmekan ilişkisi bakımından ayrı bir nitelik taşıyor. Serginin küratörü, uluslararası sanat çevrelerinin yakından tanıdığı Berkan Karpat, "Anadolu bilgeliği bize her şeyin yerli yerinde olduğu bir alem tasavvurunu gösterir. Her eserin kendine ait bir sergileme biçimi vardır ve her sanatçı eserini üretirken bu konuyla karşılaşır, ona çözüm üretir. Mekanı geleneksel Türk sanatının bir laboratuvarı olarak düşünürsek, eserler de sanatçıların yön alma denemesinin işareti. Onu da mahzende yaşatıyoruz" diyerek mekanın öneminden bahsediyor. Karpat şöyle devam ediyor: "Çalışmalarımızda, geleneksel sanat eğitimi almış sanatçıların sanat icrası ve sergileme tarzları hakkındaki sorular görünür kılınıyor.



Böylece hem çağdaş sanatın hem de geleneksel sanatın sergileme pratiklerinin geleceğine dair umut ve umutsuzlukların dile geliyor." 1755'te ibadete açılan Nuruosmaniye Külliyesi cami, hünkar kasrı, medrese, kütüphane, türbe, sebil, çeşme, aşhane-imaret ve dükkanlardan meydana gelmiş muazzam bir yapı. Mahzen, 1.Yeditepe Bienali'ne kadar hiç kullanılmamıştı. Uzun yıllar su deposu olarak kullanılan mahzen, bienalle birlikte ayrı bir hüviyete de kavuşmuş oldu. Mahzenin su ile ilişkisini vurgulayan mekanda 16 eser sergileniyor. Sergilenen eserler arasında Leyla Kara'nın Benim Yerime adlı eseri dikkat çekiyor. Eser, izleyicisiyle birlikte çalışan interaktif bir özelliğe de sahip... Ayrıca Kara, sanat yolculuğundaki duygularını ses olarak eserin altına yarleştirilmiş hopörlerler vasıtasıyla ifade ediyor. Nuruosmaniye Mahzen ziyaretçileri kendi evlerinden, kendi İstanbul'unu tasarlarken adım adım bunu seyir ekranından da izleyebiliyor.



GENÇ KUŞAĞIN YILDIZ OBUA SANATÇILARINDAN

İKSV tarafından adına düzenlenen Aydın Gün Teşvik Ödülü'nün 2021 yılı sahibi, 24 yaşındaki obua sanatçısı Gülin Ataklı oldu. Ataklı, İKSV Genel Müdürü Görgün Taner başkanlığında, şef Rengim Gökmen, rejisör Yekta Kara, keman sanatçısı Cihat Aşkın, Borusan Sanat Genel Müdürü Ahmet Erenli ile İKSV Genel Müdür Yardımcısı Yeşim Gürer Oymak'tan oluşan seçici kurulun oybirliğiyle seçildi. Gülin Ataklı'ya ödülü Haziran ayında gerçekleştirilecek 50. İstanbul Müzik Festivali sırasında sunulacak.

İDOB'TAN İKİ YENİ KONSER
İstanbul Devlet Opera ve Balesi (İDOB), iki büyük besteci; Wolfgang Amadeus Mozart'ı doğumgünü, Giuseppe Verdi'yi ise ölüm yıldönümü dolayısıyla "Doğum ve Ölüm / Mozart ve Verdi" Konseri ile anıyor. Konser, 2 Şubat'ta Kadıköy Süreyya Operası'nda da izleyiciyle buluşacak. Konser programında Mozart'ın Saraydan Kız Kaçırma, Bütün Kadınlar Böyledir, Figaro'nun Düğünü Operalarından aryalar ile Verdi'nin Maskeli Balo ve Aida operetinden aryalar yer alıyor. Öte yandan İDOB, 'Barok Konseri' ile barok müziğin en önemli eserlerini Kadıköy Süreyya Operası'nda sanatseverlerle buluşturacak.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA