Türkiye'nin en iyi haber sitesi
TİMUR SIRT

Dünyanın en büyük gözü

İtalyan bilim adamı Galileo'nun yeryüzünden yıldızları izleme hayali gerçek oluyor. Dünyanın en büyük aynasına sahip teleskobu Şili'de 5 bin metre yükseklikte yıldızları gözleyecek!

Galler'in kuzeyindeki Optik Şehir (Optic City) bölgesinin Atlatik'e bakan Llandudno şehrinde 12 gazeteci buluştuk. Amacımız dünyanın en büyük gözünün üretildiği yeri görmek. Dünyanın en büyük gözü dediğimiz şey dev bir teleskop. Bu teleskobun 39 metre çapındaki aynası Optik Şehir denilen bölgede üretiliyor. Bu hegzogonal aynayı üretmek hiç kolay değil. Büyük bir uzmanlık ve bilimsel çalışma gerektiriyor. Bu aynaların farklı boyutları otomobil farından akıllı telefonların ekranlarına kadar pek çok endüstride kullanılıyor. Birleşik Krallık Ticaret ve Yatırım (UK Trade and Invest) ofisinin organize ettiği ziyaretin merkezi, ışık fotonları üzerinden yaratılan dev endüstri.

IŞIK ENDÜSTRİSİ
Üç üniversiteyi içine alan optik şehirde içinden ışık geçen her şey dev endüstrilere çözüm olmuş. Otomobil farından gece görüş dürbünlerine, LED aydınlatmalardan lazere her endüstriye çözüm bulunuyor. Akıllı telefon ve otomobil üreticileri, üniversiteler, sağlık ve güvenlik teknolojileri bu bölgede üretilen malzemeleri kullanıyor. Üstelik fikirsel mülkiyet ve kopyalarının yapılması olanaksız hale gelen bilimsel çalışmalar bu küçük şehirde yapılıyor. Kuzey Galler bölgesindeki üç üniversite ve girişimcilerin desteği ile kurulan Optik Şehir bütün bu bilimsel gelişmenin temelinde yer alıyor.

AVRUPA PROJESİ

Evrende neler olup bittiğini merak eden insanoğlu yapay gözlerle Güneş sistemini ve onun ötesindeki yıldızları gözlemeye çalışıyor. Dünyanın en büyük gözü, Avrupa'nın dünyanın en büyük teleskobu projesinin bir parçası. Birleşik Krallık Galler'de geliştirilen mercek tamamen bu konuda uzmanlaşan bir ekosistemin yarattığı bir sonuç. Dünyanın tüm teknoloji üretimi Uzakdoğu'ya kayınca rekabetçi iş yapmak isteyen Avrupa ülkeleri tek bir sektöre değil, pek çok sektörün kullandığı temel bilimlere yatırım yapıyor.

39 METRE ÇAPINDA DEV AYNA
E-ELT olarak adlandırılan Avrupa'nın dev teleskopu, 39 metre çaplı ana aynaya sahip devrimsel bir yer tabanlı teleskop konsepti olacak ve 'gökyüzünü izleyen dünyanın en büyük gözü', dünyadaki en büyük optik/yakın kızılötesi teleskop olacak. Şili'de 5 bin metre yükseklikte kurulan gözlem istasyonu dünyanın en kuru bölgesi. Yüksekte su buharı etkisinin düşük olması yer gözlem istasyonundan hemen her gün gözlem yapmayı kolaylaştırıyor.

GÖK BİLİMCİLERİN RÜYASI
Dünyanın en büyük teleskobu projesinde tüm Avrupa ülkelerinden 100'den fazla gökbilimci 2006 yılı boyunca performansın, masrafın, takvimin ve riskin dikkatlice değerlendirildiği yeni bir konsept üretmek için bir araya geliyor. ESO Avrupalı astronomlar ve astrofizikçiler topluluğu ile birlikte sonraki 10 yılın ortalarında ihtiyaç duyulan yeni bir dev teleskobu (E-ELT) tanımlamak için çaba harcıyorlar. Dev Teleskoplar yer gözlemlerine dayanan gökbilimde temel yatırımlardan biri olarak düşünülüyor.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA