Türkiye'nin en iyi haber sitesi
TİMUR SIRT

Hayalleri duygusal robot süslüyor

Robotun sadece tanımlanan işleri yaptığı düşünülür. Merdiven inip çıkan, koşan, futbol oynayan robotlar için her yıl yarışmalar düzenleniyor. Ancak benim için asıl şaşırtıcı olan hareket etmesi değil. Hani içine kurt düşen, meraklanan, dertlenen, unutkan bir robot yapmak mümkün mü? Tamamen insana ait sandığımız duyguların kopyalanabildiği, tanımlanabildiği bir dünya korkutmakla kalmayıp çok ilgi çeken filmlere de konu oldu. Bilgisayarların insanların ruh halini nasıl çözebileceğini Gmail kullanırken hemen yan sütunda yayınlanan reklamlardan anlamak mümkün. Çünkü bazı anahtar kelimeler bizim ruh halimizi yansıtıyor.

CEZERİ'NİN ROBOTU
"Hazır ayaktayken bana mutfaktan bir bardak su getir" deyince yakınmayacak bir cihaz yaratma isteği yüzyıllardır sürüyor. İlk robotun ne zaman yaratıldığı konusunda çeşitli iddialar var. Ancak Anadolu'da Cizre'den çıkan örnek bana ilgi çekici geliyor. Sibernetik bilimin babası sayılan El Cezeri'nin yaptığı otomatik saat, su pompaları ve otomatik abdest alma makinası tarihteki ilk robotlar olarak kabul ediliyor. Ebu'l İz El Cezeri'nin Leonardo da Vinci'ye ilham verdiği de düşünülüyor.

OTOBİLER VE DRONLAR
Tanımlanmış işleri yaparken karşısına çıkan olağan sapmaları hesaplayan yani öğrenen robotlar yapmak çok kolay değil. Sürücüsüz otomobiller, havada lojistik veya video çekim amaçlı kullanılan dronlar robotların en gelişmiş versiyonları. Trafikte karşısına çıkan yayalar, hayvanlar ve diğer araçlara karşı hesap yapabilen otonom araçlar öğrenebilen algoritmalarla yönetilebiliyor.

MUTFAK ROBOTU

Robot şehirli insanın evine önce mutfaktan girdi. Bunlara bugün bile robot demek ne kadar doğru düşünmek lazım. Şimdi evlerde elektrik süpürgelerinde robot kullanımı yaygınlaşıyor. Ancak halı saçakları, kablolar konusunda hazırlık yapmadan evin içine bırakırsanız, sonra çok başınız ağrıyabilir.

YAZ KIZIM SIRI

Yaklaşık 15 gündür Türkçe Siri kullanımı konusunda tüm Türkiye bir sınavdan geçiyor. Sesli asistan konusunda akıllı telefonlar ciddi mesafe katetti. Özellikle gazetecilerin kaset çözme kabusu belki de bu teknolojilerle tarihe karışacak. Apple Siri'yi daha basit komut ve notları almak için tasarlanmış. Microsoft Cortona ve Google Now daha yetenekli ve daha karmaşık işleri yapmaya odaklanmış. Ancak uygulama açısından Siri öne çıkıyor.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA