Türkiye'nin en iyi haber sitesi
TİMUR SIRT

Ölümüne Selfie'ciyiz!

Her hafta selfie (özçekim) kelimesiyle Facebook üzerinden 365 bin, Twitter üzerinden 150 bin fotoğraf paylaşılıyor. 2014'ten bu yana 49 kişi özçekim fotoğraf tutkusuyla hayatını kaybetti

Akıllı telefonların kameralarının selfie yetenekleri artıyor. Buna karşılık insanlar her gün daha riskli ortamda özçekim fotoğraflarla takipçilerin sayısını artırmaya çalışıyor. 2014'ten beri özçekim fotoğraf tutkusu yüzünden 49 kişi hayatını kaybetti. Üstelik hayatını kaybeden insanların yüzde 27'si 21 yaşında insanlardan oluşuyor. Instagram'da #selfie etiketiyle arama yapıldığında 50 milyon fotoğraf çıkıyor. Ölümüne özçekim yaptıran inadın arkasında kendini beğendirme hırsı var. En tehlikeli özçekim yarışı Instagram ve Twitter'da devam ediyor.

YETENEKLİ KAMERALAR

Böylesine bir çılgınlığı tetikleyen pek çok sebep var. Akıllı telefonların arkasındaki kameralar yetenek yarışına girerken ön kısmındaki kameralar görüntülü konuşma için tasarlandı. Kameraların çözünürlüğü pil ve veri tüketimi için kalitesi düşük tutuldu. Sadece görüntülü konuşma için kullanılan bu basit kameralar son 2 yıldır önemli aşama kaydetti. Ancak farklı selfie çekme tutkusu insanların kendini riske etmesine sebep oldu.

SELFIE ÇUBUĞU PATLADI

Selfie çubukları kısa sürede salgın gibi yayıldı. İşporta tezgâhlarında kendisine en hızlı yer bulan özçekim çocukları Çinli üreticileri harekete geçirdi. 2013 yılında Oxford sözlüğüne giriş yapan selfie kelimesi her yeni telefon modelinde biraz daha geliştirildi. 2013 Oscar törenindeki selfie, küresel özçekim tutkusunun ilk kıvılcımı oldu. Türkiye'de ise bu tutku futbol dünyasının yıldızlarıyla doruk noktasına ulaştı.

EN ÇOK HAYATINI KAYBEDEN YAŞ 21

Şimdilerde özçekim aşkına canını feda edenleri görüyoruz. En çok ölümlü selfie kazası Hindistan'da oluyor. Bu esnada ölen en yoğun yaş grubu 20 ve 21. Hayatını kaybedenlerin yüzde 75'i erkek ve yüzde 25'i kadınlardan oluşuyor.

EN ÇOK CAN KAYBI 3 ÜLKEDE

Özçekim uğruna en fazla kişinin öldüğü ülkeler Hindistan, Rusya ve ABD. Bu üç ülkede 31 kişi hayatını kaybetti. En çok görülen ölümse yüksekten düşme ve boğulma sonucu oluşuyor. Dikkat çekici istatistiklerden biri de 1 yılda selfie çekilmek için ölenlerin sayısı Everest'e çıkanlardan daha çok.

ÖZÇEKİM ÜSTADI TELEFON

2014 yılında özçekim tutkusu ortaya çıktığında General Mobile Discovery Elite modeliyle 8 megapiksel ön kamera ve otomatik netleme yeteneklerini cep telefonuna ilk taşıyan marka oldu. ZenFone Selfie'de, ön ve arka tarafta bulunan çift renkli ve çift LED'li Real Tone flaşı, lazer bazlı otomatik odak teknolojisi ile yalnızca 0,03 saniyede net fotoğraflar çeken 13MP PixelMaster kameralar bulunuyor. 5.5 inçlik Full HD ekrana sahip ZenFone Selfie'nin ön tarafında f/2.2 diyafram açıklığı ve 88-derece geniş açılı lensleri ile olağanüstü netlikte fotoğraflar çeken 13MP'lik PixelMaster kamera bulunuyor. Selfie Panorama modu ise 140 dereceli selfieler çekmeyi mümkün kılıyor. Ayrıca telefonun köşelerde 3.9 mm'ye kadar incelen kavisli tasarımı ve yenilikçi arka tuşu selfie çekimlerini kolaylaştırıyor. Bu cihazı hediye ettiğiniz kişi, telefonun 1920 x 1080-piksel çözünürlüğüne sahip 403ppi ekranı üzerine parmağı ile basit bir "S" şekli çizerek selfieler çekebiliyor. Güzelleştirme modu ile selfielerde gerçek zamanlı düzenlemeler yapılabiliyor.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA