Türkiye'nin en iyi haber sitesi
TİMUR SIRT

Telefon erkeklerin aklını alıyor

Telefon bağımlılığının boyutlarını ortaya koyan araştırmaya göre erkekler 21 saniyeden fazla telefonlarından ayrı kalamıyor. Kadınlar 57 saniye dişini sıkabiliyor

Yıllar önce izlediğimiz ve Türk filmlerinde aklımızda kalan bir üçleme vardı: At, avrat, silah... Yıllar geçti... Bu tanımı unuttuk... Zaten atın yerini akıllı otomobil, silahın yerini de akıllı telefon aldı. Hatta akıllı telefon öyle bir noktaya geldi ki ondan başka bir şey düşünemez olduk. Resmen telefonlar bedenimizin bir parçası oldu. Evde her şeyi unutabiliriz ancak telefonu unutmak olanaksız. Akıllı telefonlar sosyalleşmenin, iletişimin, paylaşmanın ve sağlık uygulamalarının anahtarı oldu.

ERKEKLER SABIRSIZ
Şimdi bu değişimin nasıl dramatik bir hal aldığını Kaspersky Lab tarafından yaptırılan araştırmanın detaylarına bakarak görmeye çalışalım. Kaspersky Lab adına Würzburg ve Nottingham-Trent Üniversiteleri tarafından yapılan deneyde katılımcılar bir bekleme odasında serbest bırakıldı. Ellerinin telefonlarına gitmesi ortalama 44 saniyede gerçekleşti. Erkekler bu sürenin yarısı kadar bile dayanamadı ve yalnızca ortalama 21 saniye bekleyebildiler. Kadınlarsa ortalama 57 saniye sonra telefonlarını kontrol ettiler. Yani kadınlar neredeyse bir dakika telefonlarına dokunmadan beklemeyi başardı.

ELLER TELEFONA GİDİYOR
Günlük hayatta görüyorsunuz, otobüsde, vapurda ve diğer toplu ulaşım araçlarında insanlar araca biner binmez hemen gözünü akıllı telefonun ekranına dikiyor. Geçtiğimiz yıllarda Kadir Has Üniversitesi Yeni Medya Bölümü Öğretim Görevlisi İsmail Hakkı Polat ile yaptığımız deneyde sosyal medya diyetine katılan öğrencilerin seyahat sırasında çevrelerine hiç bakmadığını ve telefon ekranına bakmayı alışkanlık edindiklerini öğrenmiştik. Yani telefon ve sosyal medya bağımlılığı gençleri ekran bağımlısı da yapıyor.

DİJİTAL ARKADAŞLARIMIZ
Deneyin sonuçlarını yorumlayan Nottingham Trent Üniversitesi'nden Jens Binder: "Deney gösteriyor ki insanlar sandıklarından daha fazla bu cihazlara bağlılar. Artık onlarla baş başa kaldığımızda direkt bu cihazlara yönelmemiz doğamız haline geldi. Artık beklemiyoruz. Bu cihazlar sayesinde bilgiye ve etkileşime çabuk ulaşabiliyor ve geçebiliyor; böylece dış dünyaya bağlanabiliyor olmamız onları basit bir teknolojidense hayatlarımızda dijital arkadaşlar olarak konumlandırıyor," dedi.

BEYNİMİZİN UZANTISI
Üniversiteler tarafından yapılan araştırmalara göre telefonlarımızı kontrol etme güdüsü çevrimiçi olmadığımızda bir bilgiyi veya herhangi bir şeyi kaçırıyor olma korkusundan kaynaklanıyor olabilir (FOMO). Bu araştırmalara ek bir ankete göre ise, telefonlarını daha yoğun olarak kullanan insanlar bu korkuya sahip olduklarını kabul ediyorlar. 10 dakikalık bekleme seansı boyunca katılımcılar telefonlarını ortalama olarak 5 dakika kullandı. Kaspersky Lab tarafından daha önce yapılan araştırmanın da gösterdiği gibi, mobil cihazları adeta beyinlerimizin bir uzantısı olarak gördüğümüzden onlara oldukça bağımlıyız.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA