Türkiye'nin en iyi haber sitesi
TİMUR SIRT

Dijital çağın yetenekli çocuklarıyla birlikte öğrenin

Öğretmenler yeni çağın dijital araçlarını öğrencileri kadar iyi kullanamıyor. Kod yazan, robotlar tasarlayan ve 3 boyutlu yazıcı kullanma yeteneğine sahip yeni neslin, geleneksel yöntemlerle öğrenmeye devam etmesi zor. Şimdi birlikte öğrenme zamanı

Çocukların bilgisayar, telefon ve tabletle tanışma yaşı oldukça düştü. Böyle olunca anne babalar, artan akıllı telefon ve sosyal medya kullanımı ile baş edemiyor. Ancak bu durum sadece çocukları değil, her yaştan insanı etkiliyor. Şimdi öğrencilerin kahramanları öğretmenleri değil, sosyal paylaşım ağlarının yıldızları oldu. Peki, sosyal medyayı ve interneti doğru kullanım kültürünü nasıl geliştireceğiz? Derslerle değil, birlikte öğrenerek, gönüllü katılım sağlayarak, yeni eğitim senaryoları geliştirerek atölyeler yapılabilir.
İşte yeni nesil öğrencilere 'birlikte öğrenme' desteği verecek öğretmenlerin eğitimi en önemli adım. Teknoloji yazarı olarak mentorluk yaptığım öğrenci ve girişimcilerin parlak zekalarıyla öğrenme heyacanımı koruyorum. Onların desteği olmasa bugün öğrenme açlığımı giderecek merakı tazeleyemezdim! Onlar soruları ve eleştirileriyle bana yol gösteriyorlar.

14 YAŞINDA CAN'IN SAVUNMASI
Peki nereden çıktı birlikte öğrenme kavramı? Bu kavram konusunda bana ilham veren kişi 14 yaşında lise 1'inci sınıf öğrencisi Can oldu. Türkiye'nin sayılı kolejlerinden birinde okuyan Can, derste konuşurken öğretmeni tarafından azarlanıyor. Can'dan savunması isteniyor. Can, "Ben bir şey söyledim. İçimde kalması canımı sıkıyor" dedikten sonra, binary kodlarla sözlerini tamamlıyor. Hatta devamı arkada diye yazdıktan sonra iki satır daha kod yazıyor. Can yetenekli elektronik mühendisi babasının işyerinde geliştirdiği kod yazma yeteneğini savunmasında kullanıyor.
Öğretmeni, Can'ın yazdığı kağıttaki kodlara bakarak kendisine kötü sözler söylendiğini düşünerek konuyu ailesine taşıyor. Can, öğretmenine kodların çözüm anahtarını verse de, öğretmeni ailesine yazılan savunmayı whatsapp mesajları ile gönderiyor. Sizce Can ne yazmış olabilir?


14 yaşındaki lise öğrencisi Can'ın öğretmenine binary kodlamasıyla verdiği Aziz Nesin'den alıntılı yanıt.

İLHAM VEREN YANIT
'Biz sadece söylediklerimizden değil, söylemediklerimizden de sorumluyuz.' Evet, henüz daha 14 yaşında bir lise öğrencisi olan Can, Aziz Nesin'den bir alıntı yaparak öğretmenine cevap vermişti, üstelik de binary kodlarla bunu yapmayı başarmıştı. Can'ın öğretmenine verdiği yanıt, beni birlikte öğrenme konusunda daha çok şey düşünmeye itti. Ve ben de söylemediklerimden ve yazmadıklarımdan da sorumlu olduğumu öğrendiğim için birlikte öğrenmeye karar verdim.
Can, üstün yetenekli bir öğrenci olabilir. Ancak bize, yeni çağın araçlarını kullanmaya çalışan öğretmenlerin çok eksik kalacağını da net olarak gösteriyor. Can gibi milyonlarca öğrenci yetişmesi için 'birlikte öğrenme' kavramını tartışalım.
Uzun süredir eğitim içeriği konusunda çalışan Türk Telekom iştiraki Sebit ciddi bir deneyime sahip. Eğlenceli ve oyunlaştırma yetenekleriyle zenginleştirilen içerik öğrencilerin gönüllü katılımını pozitif etkileyebilir.



BİRLİKTE ÖĞRENME ÖNERİLERİNİZİ PAYLAŞIN
Öğrencilere verilecek tablet ya da bilgisayarları değil, öğretmenlerin koşullarını, öğrencilerin gönüllü katılım sağlaması için çağın dilini yakalayacak yetkinlikleri konuşalım. Samimi eleştirilerinizle destek vermek isterseniz #birlikteöğrenme etiketiyle paylaşın.

***

Sesli Adımlar 4 dilde 'yol gösterecek'

Türk Telekom'un görme ve işitme engellilere hizmet veren; San Francisco'dan Dubai'ye, Londra'dan Sydney'e pek çok dünya başkentindeki karmaşık yapılarda da kullanılan kurumsal sosyal sorumluluk projesi 'Sesli Adımlar' uygulaması, çok dilli altyapıya kavuştu. En son eklenen Arapça ve Almanca ile Sesli Adımlar'ın desteklediği dil sayısı 4'e çıktı. Kullananlar dil seçimlerini otomatik olarak seçebiliyor.
Sesli Adımlar, şu anda 8 ülke ve 20 şehirde kullanılabiliyor. Özellikle Arapça dil desteğinin Türkiye'de yer alan turistler veya göçmenler tarafından ilgi görmesi bekleniyor.
Çok dilli altyapı çalışmasını Türkiye'de artan mülteci nüfusunu da dikkate alarak yapan Türk Telekom, projenin görme ve işitme engelli tüm kullanıcıları kapsamasını hedefliyor.
Sesli Adımlar uygulaması teknolojik altyapısıyla, dünyada bu alanda ilk defa Boni Global ile yapılan iş birliğiyle Türkiye'de geliştirilmiş ve operatör bağımsız tüm görme engelliler tarafından kullanılabilen ücretsiz bir uygulama olma niteliği taşıyor.
Uygulama, bugüne kadar 30 binden fazla kişi tarafından indirildi ve 200 binin üzerinde kullanıma sahip.
İTÜ ve Boğaziçi Üniversiteleri de dahil olmak üzere farklı kamusal alanlarda ve AVM'lerde kullanıma açılan Sesli Adımlar, bugün 35'in üzerinde mekanda kullanılıyor.
Uygulamanın bir başka özelliği de, acil durumlarda kullanıcılarını tahliye çıkışlarına yönlendirebiliyor olması.

***

Daha kişisel müzik listeleri

Müzik dinleme alışkanlıklarımız internet hızlarına bağlı olarak değişti. Artan talep karşısında müzik servisleri de değişen alışkanlıklara göre değişik liste oluşturma şansları sunuyor. Üstelik artık daha fazla kişiselleştirme şansı da var.

SEÇ-DİNLE LİSTELERİ
Spotify tüm kullanıcıların hem yeni sanatçıları keşfetmeleri hem de daha önce beğendikleri şarkılara dönebilmeleri için müzik dinleme deneyimlerinde onlara daha fazla kontrol imkanı sunuyor. Kullanıcılar bundan böyle 15 seç-dinle çalma listesi içerisinden herhangi bir şarkıyı seçip dinleyebilecek. Artık şarkıları atlamak ya da sevilen şarkıların gelmesi için shuffle'ı beklemek yok. Her kullanıcının kişisel müzik zevkine dayanarak sunulan seç-dinle çalma listeleri kullanıcıların kendisine özel olacak.

ÇOK DAHA KİŞİYE ÖZEL
Spotify'ın ücretsiz versiyonunda, kullanıcıların sevdikleri şarkılara ulaşmaları ve kişiselleştirilmiş yeni müzikler keşfetmeleri artık hiç olmadığı kadar kolay. Spotify, kullanıcılar platforma girdiklerinde en sevdikleri sanatçıları sorarak kullanıcıların müzik zevklerine uygun Daily Mix gibi kişiselleştirilmiş çalma listeleri sunacak. Söz konusu yeni çalma listelerine ana ekrandan kolayca ulaşılabilecek ve kullanıcıların dinleme alışkanlıklarına göre sık sık güncellenecek.
Kullanıcılar, müzik dinlerken hangi şarkı ve sanatçıları sevdiklerini 'beğen' (ya da 'gizle' ) ikonlarıyla belirleyebilecek. Kullanıcıların sevdikleri şarkıları, favorileri, çalma listesine kaydetmek için 'beğen' ikonuna, dinlemek istemediği şarkıları gizlemek için ise 'gizle' ikonuna tıklamaları yeterli. Şarkı önerileri kullanıcılar dinlemeye devam ettikçe ve tercihlerini belirttikçe gelişecek.

KENDİ LİSTENİZİ OLUŞTURUN
İster sabah sporuna eşlik etsin ister hafta sonu partisine, çalma listeleri ruh halini belirlemekte büyük önem taşıyor. Artık, Spotify üzerinden çalma listesi oluşturmak da düzenlemek de çok daha kolay. Kullanıcıların sadece çalma listesine bir isim vermeleri, platform üzerinden istedikleri şarkıları aramaları, önizleme yapmaları ve çalma listesine eklemeleri yeterli. Şarkılar kaydedildikçe, Spotify kullanıcının beğeneceğini düşündüğü yeni şarkılar önermeye devam edecek.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA