Türkiye'nin en iyi haber sitesi
TİMUR SIRT

Deprem uyarısı anında Android telefon ekranında

Dakikalar öncesinden depremleri haber veren bir teknoloji henüz yok. Ancak Google, dünyada 3 milyar Android akıllı telefonun ivme ölçerlerini kullanarak sarsıntıyı algılıyor ve depremin merkezindeki kullanıcılara uyarı gönderiyor

Türkiye aktif fay hatlarının olduğu deprem kuşağında bir coğrafyada yer alıyor. Üstelik deprem riskinin yüksek olduğu coğrafi bölgeler, nüfusun yoğun olduğu yerler. Deprem olduğu anda insanları doğru bilgiyle yönlendirmek büyük önem taşıyor. Google, altyapısı ve teknolojisinden faydalanarak dünya çapındaki depremleri algılayarak kullanıcılara uyarı gönderdiği ücretsiz bir sistem geliştirdi. Android Deprem Uyarı Sistemi, 3 milyardan fazla Android akıllı telefonun çoğunda bulunan ivmeölçerleri kullanarak sarsıntıyı algılıyor ve etkilenen bölgedeki Android kullanıcılarına uyarı gönderiyor. Deprem meydana geldiğinde deprem dalgalarının sarsıntısından korunmak için zaman kazandırmak amacıyla geliştirilen Android Deprem Uyarı Sistemi basit bilgilendirmeyle de deprem anında kullanıcıları yönlendiriyor.

SANİYELER BİLE DEĞERLİ
Türkiye'nin hemen her bölgesinde yaşanan depremler derin izler bıraktı. Ancak ders almayan toplumlar benzer acıları tekrar tekrar yaşıyor. Bu yüzden afet ve kriz yönetimini kolaylaştırmayı amaçlayan teknolojik gelişmeler, deprem konusunda da önlemlerin alınabilmesi için çalışmaları kolaylaştırıyor. Google da geniş bir kullanıcı sayısına sahip Android telefon ekosistemi ve sunucuların hızını temel alarak Android Deprem Uyarı Sistemi'ni geliştirdi.
Android Deprem Uyarı Sistemi sayesinde birer uyarı cihazına dönüşen Android telefonlar, deprem anlarında kullanıcılarına saniyeler kazandırabilecek bildirimler gönderiyor.



4.5 BÜYÜKLÜĞÜNDE UYARI
Ocak ayında ülkemizde merkezi Alanya ve Balıkesir olmak üzere 4.5 büyüklüğü üzeri iki depreme dair Android kullanıcılarına uyarı bildirisi gönderen Android Deprem Uyarı Sistemi hakkında detaylı bilgi vermek ve depremde saniyelerin önemini tekrar vurgulamak üzere Google bir basın toplantısı düzenledi. Toplantıda Google Ürün Yöneticisi Boone Spooner Android Deprem Uyarı Sistemi'nin katkılarını ve sistemin detaylarını anlattı. Toplantıda ayrıca yılın sonuna doğru sistemdeki uyarılara yerleştirilmesi planlanan link sayesinde, kullanıcıların deprem uyarısı aldıktan hemen sonra AFAD'ın web sitesine giderek depremle ilgili detaylara ve deprem anında doğru davranışlar gibi gerekli bilgilere kolayca ulaşabileceği bilgisi de verildi.
Android Deprem Uyarı Sistemi ile doğal afetlerde her saniyenin fark yarattığı bilinciyle kullanıcılara yardımcı olmayı hedeflediklerini söyleyen Google Ürün Yöneticisi Boone Spooner, geliştirilen sistemle ilgili şu açıklamalarda bulundu: "Android Deprem Uyarı Sistemi, bugün özellikle etkin deprem bölgelerinde yaşayanlar için oldukça önemli bir sistem olarak ön plana çıkıyor. Türkiye, geçen yıl Yeni Zelanda ve Yunanistan ile birlikte Android deprem uyarılarının ABD dışında kullanıma sunulduğu ilk ülkeler arasında yer alıyor. Sistem teknik olarak bir depremin meydana getirdiği titreşimi ve hızını tespit etmek için dünya çapında kullanılan 3 milyardan fazla Android akıllı telefonun çoğunda bulunan ivmeölçerleri kullanıyor ve kullanıcılarına gerekli uyarıları veriyor. Bu sistem ile kullanıcılarımıza deprem anında zaman kazandırmayı hedefliyoruz. Çünkü biliyoruz ki deprem anında kazanılan birkaç saniye, doğru konum almak ve hazırlanmak için çok kritik olan bir süreyi kazandırıyor.



HEMEN HAREKETE GEÇİRİYOR
Doğal afetleri tespit etmek ve acil durumlara hızla yanıt vermek üzere gerekli altyapının kurulması ve güncellenmesi için önemli bir kaynak ayırmak gerekiyor. Google bu konuda dünya çapındaki ölçeğinin de yardımıyla Android Deprem Uyarı Sistemi'ni geliştirerek, depremleri algılayıp Android kullanıcılarına uyarı gönderen ücretsiz ve katma değerli bir hizmet sağladı.
Bu sistem ile ivmeölçeri olan Android telefonlar prize takılıyken ve tamamen hareketsizken mini bir sismometreye dönüşerek depremi algılayabiliyor ve kullanıcılara uyarı gönderebiliyor. Sistem, 4.5 ve üzeri büyüklükteki depremler için depremin şiddetine ve yoğunluğuna bağlı olarak "Farkında Ol" ve "Harekete Geç" olmak üzere iki tür uyarı gönderiyor. Android Deprem Uyarı Sistemi, telefonun mevcut teknolojisinden faydalanıyor; cihaz konumu ve "Deprem Uyarıları" açık olan tüm Android OS 5.0 ve üzeri tüm telefonlarda çalışıyor. Erken deprem uyarıları almak istemeyen kullanıcılar, cihaz ayarlarından "Deprem Uyarıları" seçeneğini devre dışı bırakabiliyor.

***

TABLET EKRANLARI BÜYÜDÜ
Bilgisayar ve tablet satışları pandemi döneminde arttı. Tablet ekranlarındaki seçenekler de çoğalıyor. Türk Telekom online mağazada tablet seçeneklerinin sayısı da giderek artıyor. Ekran, fiyat ve platformlara göre farklı seçenekler var. Üstelik tabletler için fiyat aralıkları da profesyonellerden öğrencilere kadar seçenekler sunuyor.
12.6 inçlik HUAWEI MatePad Pro, 2. Nesil M-Pencil, Manyetik Klavye ve taşıma kılıfı hediyeleriyle birlikte önsatışa sunuldu. HUAWEI MatePad Pro, 12.6 inç OLED FullView ekrana sahip. 16:10 en boy oranı ve yalnızca 5,6 milimetrelik dar çerçeveleriyle ekran, yüzde 90 ekran-gövde oranı sunuyor. OLED FullView ekran ayrıca milyonda bir yüksek kontrast oranını ve geniş DCI-P3 renk gamını destekleyerek daha iyi tanımlanmış ve gerçeğe yakın renkler üretmesini sağlıyor.



ESKİSİNDEN DAHA ÜRETKEN
Yalnızca bazı profesyonel düzeyde monitörler tarafından elde edilen bu doğruluk düzeyi, tableti profesyonel fotoğrafçılar için harika bir taşınabilir ikinci monitör haline getiriyor. Kaynakta emisyonları azaltan mavi ışık filtreleme donanım çözümü ile HUAWEI MatePad Pro, dünyanın çeşitli zorlu testlerden geçen ve TÜV Rheinland Full Care Display 2.0 sertifikası alan ilk tableti.
Collaborate Modu, HarmonyOS 2 ve Windows arasında gerçek platformlar arası etkileşimleri mümkün kılarak, kullanıcıların metin, resim ve belge gibi içerikleri bağlı cihazlar arasında basit bir sürükle - bırak yöntemiyle aktarmalarına olanak tanır. Tabletleri, akıllı telefonları ve PC'leri ayıran sınırları ortadan kaldıran Çoklu Ekran İş Birliği, kullanıcıların HUAWEI MatePad Pro ve diğer bağlı cihazlarla yapabileceklerini geliştirerek, eskisinden daha üretken ve yaratıcı olmalarını sağlıyor.



UYKUDAN HER ADIMA SÜREKLİ BİLEKTE
Akıllı saatlerden çok bileklikler kolay taşınması ve fiyat avantajıyla kullanıcıların ilgisini çekiyor. Kayışı hariç 20 gram ağırlığındaki HUAWEI WATCH FIT mini, ister deri kayış ister yumuşak, cilt dostu, anti-alerjik floroelastomer saat kayışı olsun, kire ve tere karşı dayanıklı. Saat gövdesinin yüzeyi, kayışın kenarı ve kullanıcılarla temas eden yüzeyler özenle işlendi. Zarif, kavisli tasarım, giyerken rahat bir dokunuş sağlıyor. WATCH FIT mini'nin saat gövdesi ve kulpları titanyum alaşımı, paslanmaz çelik, seramik ve diğer malzemelerden daha hafif olan alüminyum alaşımı ile üretildi.
Bir sağlık yönetimi uzmanı olarak HUAWEI WATCH FIT mini, kullanıcıların iyi egzersiz alışkanlıkları geliştirmelerine yardımcı olmak için 96 kapsamlı egzersiz moduna ve egzersiz teşvik sistemine sahip. Otomatik antrenman algılama, doğru antrenman verileri izleme ve profesyonel antrenman rehberliği sayesinde kullanıcıların fitness seviyelerini daha iyi yönetmek için planlarını zamanında ayarlamalarına yardımcı oluyor.



MÜZİK DOĞADA, PLAJDA YANINDA
Eğlenceyi her mekana taşımak için kablosuz hoparlörler suya, toza darbeye dayanıklı modelleriyle karşımıza çıkıyor.
HUAWEI Sound Joy, dokuma kumaş tasarımı, IP67 dereceli toza ve suya dayanıklılık ve kaymaz yüzey, hoparlörü her koşulda sağlam ve dayanıklı hale getiriyor. 26 saate kadar çalma süresini destekleyen 8800 mAh geniş kapasiteli dahili pili ve hızlı şarj desteği ile HUAWEI Sound Joy, her türlü dış mekan partisine hayat verecek ideal bir taşınabilir hoparlör.
202 mm yüksekliğinde ve 680 g ağırlığında ve 73 mm çapında olan HUAWEI Sound Joy'u taşıması bir su şişesi gibi taşımak kadar kolay. Piknik yapmaktan parkta yürüyüşe ve şehirde bisiklete binmeye kadar HUAWEI Sound Joy, tüketicilerin en sevdikleri melodileri her türlü açık hava etkinliğine getirmelerini sağlayan harika bir arkadaş.
Devialet'in SAM teknolojisinden yararlanan HUAWEI Sound Joy, minimum bozulma ile daha özgün ses deneyimleri sunuyor. İkonik Push-Push pasif radyatör, daha net ve distorsiyonsuz sesler üreterek ses dalgalarını dengelemek için arka arkaya yerleştirilmiş iki diyafram içeriyor.
HUAWEI Sound Joy ayrıca yüksek seste yüksek frekanslar ve derin bas sağlamak için iki yönlü hoparlör sistemi kullanıyor. Orta ve alçak frekanslar için ayrılmış bir tweeter ve bir hoparlör ünitesi birlikte çalıştıklarında daha net ve daha etkileyici ses üretiyorlar.
Pil azaldığında bile 40W hızlı şarj, kullanıcıların HUAWEI Sound Joy'u hızlı ve güvenli bir şekilde çalıştırmasını sağlar. Sadece 10 dakikalık şarj ile hoparlör bir saat daha çalabilir. Hoparlör, sadece 3 saat içinde tam şarj olabilir.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA