Türkiye'nin en iyi haber sitesi
TİMUR SIRT

Gençlerin takım ruhu hasarlı araçla bile ödül aldı

Shell Eco Marathon yarışına hasarlı otomobille katılmak zorunda kalan Karadeniz Teknik Üniversitesi Enerji Teknolojileri Topluluğu öğrencilerinin, Takım Ruhu ve Azim Özel Ödülü’nü alma hikayesini gece gündüz çalıştıkları garajda dinledik...

Elektrikli araç tasarımı konusunda öğrencilik döneminde bile sorun çözmeye odaklanan gençler ileride daha önemli çalışmalara imza atma yeteneğini kazanıyor. Türkiye'den katılan altı takımdan belki de en talihsiz olanı Karadeniz Teknik Üniversitesi Enerji Teknolojileri Topluluğu Takımı araçlarını hasarlı şekilde teslim alıyor. Ancak öğrencilerin olağanüstü duruma karşı hazırlıkları, takım ruhu ve azmi özel ödül kazanmasına sebep oluyor. Garajlarında ziyaret ettiğimiz öğrencilerden ilginç yarışın hikayesini yüz yüze dinledik.
Önce yarışla ilgili genel bilgileri verelim. İki yıl aradan sonra düzenlenen Shell Eco Marathon bu yıl Hollanda'da fiziki olarak gerçekleştirildi. Yarışın ilk ayağı 31 Mayıs-3 Haziran tarihlerinde Hollanda'da gerçekleşti. Uluslararası çapta 38 öğrenci takımının katıldığı yarışlarda, geleceğin yolculuk ihtiyaçları için sürdürülebilir enerji, teknoloji, inovasyon ve mühendislik ekseninde çözümler değerlendirildi. Türkiye'den altı takımın katıldığı Hollanda yarışlarında, öğrencilerin takım olarak gösterdiği azim, sebat ve ekip birliğinin onurlandırıldığı 'Spirit and Perseverance Award – Takım Ruhu ve Azim Özel Ödülü'nün sahibi Karadeniz Teknik Üniversitesi öğrencilerinin oluşturduğu Enerji Teknolojileri Topluluğu oldu.
Shell'in 1935 yılından bu yana sürdürdüğü yarışmada KTÜ Enerji Teknolojileri Topluluğu'nun aldığı ödülde, yarışma boyunca sergiledikleri zorlu koşulları aşma becerileri ve esneklik, ekip içerisindeki uyumları, ekip dışındaki arkadaşlarına sundukları destek ve yüksek enerjileri rol oynadı.



90 YILA YAKLAŞAN TARİHİ YARIŞMA
Başvuru yapılamayan bu ödülün sahibi, Shell Global ekibinin sahadaki tüm Eco Marathon katılımcılarını gözlemleri ve değerlendirmeleri sonucunda belirleniyor. Ancak bu anlamlı ödülün sıra dışı hikayesi var. İşte bu takım ruhu ve azim dolu hikayeyi ETT takımının ağzından dinlemek için çalıştıkları garajda buluştuk. Önce konteyner ile gelirken yaşanan talihsiz kaza sonucu araçlarının hasarlı olduğunu öğreniyorlar. Ancak olağanüstü duruma karşı malzeme hazırlığı yapmışlar. Aracı ellerinden geldiği kadar onarıyorlar, tasarımın rüzgara karşı direncini azaltmak için düzeltmeler yapıyorlar. Bunları da sahip oldukları veri setlerini iyi analiz ederek yapıyorlar. İşte yenilgiyi kabullenmeyen enerjileri, en sıkıntılı anlarında bile çözüm bulmaya yönelik gayretleri yarışmaya katılanları da pozitif etkiliyor. ETT takımı sadece Shell Eco Marathon'da özel ödül değil, yine uluslararası katılımı her yıl artan Teknofest'te de birincilik ödülü kazanıyor.



GARAJDA OLUŞAN TAKIM RUHU
Takımın sözcüsü ve kaptanı Makine Mühendisliği 4. sınıf öğrencisi Oğuzhan Çakmak takımdaki arkadaşlarının katkısını eksiksiz şekilde anlatıyor. Buluşmaya sınavdan çıkarak geldi. Takımdaki kadınların pozitif etkisi beni çok etkiledi. Özellikle takımın elektrik birim sorumlusu Beyza Gül Şimşek yaşadıkları olaylara getirdiği yorum, farklı bakış açıları kazanmamı sağlan görüşlerinden çok şey öğrendim. Ayrıca mezunlarla ilişkileri devam ettirerek danışmanlık ve malzeme desteği alıyorlar. Buradan Türkiye'deki enerji ve teknoloji şirketlerine çağrı yapalım. Böylesi gençlerin önünü açacak destekleri artırmanın tam zamanı. Onların dünyayı, hayatı keşfetmesine destek olun. Shell gibi kurumların gençlerin enerjisinden çok şey öğrendiği açık. Yoksa 90 yıllık bir geleneği sürdürme inancı oluşmazdı. Ekip şu şekilde: Oğuzhan Çakmak (Takım Kaptanı), Orhun Can Uzun (Takım Kaptan Yardımcısı), Mert Çetin (Malzeme Birim Sorumlusu), Nafiz Önel (Mekanik Birim Sorumlusu), Nuri Yıldız (Tasarım Birim Sorumlusu), Beyza Gül Şimşek (Elektrik Birim Sorumlusu), Nihat Kocaman (Medya ve Sponsorluk Birim Sorumlusu), Selçuk Kaan Savaşkan (Takım Üyesi), Uğur Can Balamir (Takım Üyesi), Berke Midilli (Takım Üyesi).



VERİLERLE ARACI ANLIK TAKİP EDİYORLAR
Yarışmalara uzun süredir katılmak ETT takımına önemli bir deneyim kazandığı görülüyor. Sonuçta Formula 1 yarışı olmasa da verilerle iş yapma kültürünün ilk adımı desek yerinde olur. Aracın pilotluğunu ve takım kaptanlığını üstlenen Oğuzhan Çakmak takip ettikleri verileri şöyle anlatıyor: "Aracımızda batarya sıcaklığımızı, hücre gerilimlerini, toplam gerilimi, anlık olarak çektiğimiz akımı, hızımızı ve yakıt tüketimini ölçüyoruz. Bunları aynı zamanda tasarladiğmız telemetri ile bilgisayar ekranına yazdırıp takip edebiliyoruz. Yarışmada deneme turları boyunca bu verileri değerlendirip en doğru yarış stratejisini belirliyoruz."

TÜRKİYE EN GÜÇLÜ KATILAN ÜLKE
Shell Eco Marathon yarışının üçüncü ayağı 3-6 Temmuz tarihleri arasında Fransa'da düzenlenecek. Türkiye, Shell Eco Marathon'da güçlü bir varlık sergiliyor. Bu yıl Shell Eco Marathon'da Türkiye'nin farklı illerinden 13 okul, 126 öğrenci geleceğin çözümlerini geliştiriyor. Bu yoğun katılımla Türkiye, Fransa'nın ardından Shell Eco Marathon'a en fazla takım gönderen ülke oldu. Şimdiye dek Türkiye'den binlerce öğrenci, yarışmalarda yer aldı ve pek çok takım Türkiye'ye ödüller kazandırdı.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA