Türkiye'nin en iyi haber sitesi
TİMUR SIRT

Herkesin dijital dünyada bıraktığı izlerden kurtulma hakkı var

Yıllar boyunca sosyal medyada paylaştıklarından pişmanlık duyan, eşinden ya da sevgilisinden ayrılan ve paylaşımlarından kurtulmak isteyen herkes, dijital izini ortadan kaldırmak istiyor

Dijital dünyada bıraktığı izle yüzleşmek istemeyen insanları görünce aklıma ister istemez "Annemi Trenden Nasıl Atarım" isimli 1987 ABD yapımı kara komedi filmi geliyor. Aslında en çok bağlandığımız şeyden vazgeçmek gibi. Dijital ikizimizi yarattığımız akıllı telefonlar sahip olduğumuz en kişisel cihaz. Anne babadan, en yakın arkadaştan, eşinizden daha fazla şey bilen akıllı telefonlar dijital ikizimizi yarattığımız bir numaralı cihaz. Bilgisayar, tablet, akıllı saatlerle bu cihazlara yenisi ekleniyor. Günün hangi saatinde nerede olduğumuzu Google, Apple, Yandex, Petal harita uygulamaları akıllı telefonlar üzerinden kaydediyor. Sadece onlar değil, konum bilgisi izni verdiğimiz her uygulama, alışveriş uygulaması bile dijital ikizimizi takip ediyor. Mağaza yakınında olduğumuzu anlayarak bize kampanya bildirimi gönderiyor. Bedava diye kullandığımız tüm servisler bizim verilerimizden sınırsız bir gelir elde ediyor. Üstelik bu veriler üzerinden elde edilen ekonominin lobi gücü diğerlerini ezerek büyümeye devam ediyor.

PAYLAŞAN, BEĞENEN, ARAYAN İKİZ
Bizi tanımlayan en önemli şey sadece nereye, ne sıklıkla gittiğimiz değil, beğendiklerimiz, paylaştıklarımız ve aradıklarımız oldu. Beğendiğin renk, yazıştığın ve takip ettiğin insanlar, online mağazada aradığın ayakkabı, izlediğin film veya videolar kısacası hepsi dijital ikizimizin keskin görüntülerini ortaya koyuyor. Peki bu ikizinizden kurtulmak ister misiniz? Eşinden ya da sevgilisinden ayrılan, yalan veya yanlış haberlerin, paylaşımların kurbanı olanlar, zaman içinde paylaştığı şeyin yarattığı önyargılarla boğuşmaktan sıkılanlar, dijital ikizlerinden ya da geçmişlerinden kurtulmak istiyor. Kişisel verilerle ilgili yasalar her geçen gün daha etkili hale gelse de temelde insanlar veri ihlallerinin farkında değil.



Çoğunlukla kişisel verilere yönelik farkındalık son derece zayıf. En başta devlet kurumlarının bu konuda hassas olması şart. TC Kimlik numaralarımız bile kuryelerin elinde basitçe paylaşılan veriye dönüştü. Üstelik kağıda yazmak zorunda bırakılıyoruz. Avrupa veya ABD'de kişisel veri farkındalığının olduğu ülkelerde sizden vatandaşlık numarası istenmiyor. Eğer bu bilgi istenirse de klavye ve ekran size döndürülüyor. Çalışanların bu veriyi görmesi ve ulaşması mümkün olmuyor. Yani kamu kurumları kişisel verilere saygılı davranırsa, vatandaşın farkındalığı artıyor. Böylece diğer şirketlerin kişisel veriler konusunda umursamazlığı azalıyor.

DİJİTAL İTİBAR YÖNETMEK
Öncelikle iz bırakmadan takma isimlerle yaşamayı tercih etseniz bile aslında sahip olduğumuz dijital cihazlar (kullandığımız cihazların IP numarası) kullanıcı karakterini taşımaya başlıyor. En doğrusu aşırı sevinçli veya kızgın olduğunuzda büyük hırsla paylaştığınız her abartılı şey sonrasında pişmanlıklar getiriyor. Dijital dünyada bıraktığımız her izin sizin takip ettiğini unutmayın. Nefretiniz veya sevginiz abartılı anlık paylaşımlara sebep olmamalı. "Akışına bırak, aklına estiği gibi paylaş daha çok beğeni toplarsın" diyenler itibar dediğin çizgiyi düşünmezler. Aslında bir süre sizi popüler bir insan haline getiren paylaşımlar sizinle ilgili pişmanlık duyacağınız ve bir daha kurtulamayacağınız önyargılar oluşmasına sebep olur. Bu yüzden dijital izin sizi takip ettiğini ve hayatımız boyunca dijital ikizimizin itibarını da düşünmek zorunda olduğunuzu unutmayın.

VERİLERİ CİHAZDA DEĞİL, ŞİFRELİ BULUTTA TUTUN
Fotoğrafları, videoları, notları kısacası size özel tüm verileri mutlaka buluta taşıyın. Böylece cihaz kaybolursa, çalınırsa, herhangi şekilde hasar görürse verilerinize bulut üzerinden ulaşabilirsiniz. Üstelik cihazdaki verileri uzaktan silebilirsiniz. Sadece bireysel değil, kurumsal itibarınız için işle ilgili verilerinizi de buluta taşımak önem taşıyor. Türk Telekom, Dijital Depo Kurumsal hizmetini başlattı. Türk Telekom, bu hizmetle, kurumsal müşterilerinin verilerini bulut ortamında saklama, her cihazdan kolayca ulaşabilme ve dosyalar üzerinde ortak çalışabilme taleplerini karşılamayı hedefliyor.



Böylece kurumlar, kurum içi ve dışı dosya paylaşımı, büyük dosya transferi, eş zamanlı ortak çalışma gibi yetkinlikleri olan Kişisel Verileri Koruma Kurumu (KVKK) uyumlu bu servisten Türk Telekom'un aylık ödeme fırsatıyla faydalanabiliyor. Dijital Depo Kurumsal, kullanıcıların elektronik ortamdaki tüm bilgi ve belgelerini 512 bit kriptolayarak koruma altına alan, her türlü belgeyi saklayan ve bu belgelerin kolaylıkla paylaşılmasını sağlayan bir dosya içerik yönetimi ve arşivleme sistemidir. Mobil uygulaması ve kullanıcı dostu web ara yüzü ile internet bağlantısı olduğu sürece tüm verilere erişilebiliyor.

TEMİZ BİR SAYFA AÇMA ZAMANI
Dijital ikizimizin unutulma hakkına sahip olduğunu biliyor musunuz? Günümüz internet çağında, her türlü veri kayıt altına alınabiliyor ve bir kere kayıt altına alındıktan sonra hızlı ve geniş paylaşım ağı sebebiyle ortadan kaldırılması oldukça güç hale geliyor. İnternet arama sonuçlarında yer alan bilgileriniz sebebi ile uğradığınız zararı kanıtlayabildiğiniz ve bu verilere kamunun ulaşmasında herhangi bir yararın bulunmadığını ispatlayabildiğiniz takdirde "Unutulma Hakkı" talep edebileceğinizi ifade eden Güleryüz Partners Ortağı Avukat Tarık Güleryüz, bu hakkı elde etmenin yollarını paylaştı.

HAKKINIZI NASIL ARAYACAKSINIZ?
Unutulma hakkının, "Bireyin geçmişte hukuka uygun olarak yayılmış ve doğru nitelikteki bilgilerinin zamanın geçmesine bağlı olarak erişimden kaldırılmasını ya da gündeme getirilmemesini talep edebilmesi" olarak tanımlandığını ifade eden avukat Tarık Güleryüz, "Unutulma hakkı, kişilik hakkı değerlerinin bir uzantısıdır ve özel yaşamın korunması, gizliliği ve kişinin onuru gibi kavramlarla yakından ilişkilidir. Diğer bir ifadeyle temiz bir sayfadan başlama olanağının sunulması, toplumsal bağışlayıcılığı da beraberinde getirmektedir" dedi.
Güleryüz, Avrupa Birliği Adalet Divanı'nın 2014 tarihli Google İspanya SL v. M.C.G. davası hakkında İspanya Yüksek Mahkemesi'ne bildirdiği görüş, hızlanarak genişleyen küresel veri akışında, kişilik haklarının korunması bakımından bir dönüm noktası olduğunu aktardı. Güleryüz, Türk Anayasa Mahkemesinin ise unutulma hakkının değerlendirilmesine ilişkin bir davada, yayın içeriği, yayında kalma süresi, güncellik, kamu yararına katkı, habere konu kişinin ünlü biri olup olmadığı şeklinde başlıca kriterler belirttiğini vurguladı.

DAVA OLUMLU SONUÇLANIYOR
İstenmeyen bir verinin kaldırılması amacıyla veri sorumlusuna başvuruda bulunmanın en hızlı yanıt veren koruma mekanizma olduğunu söyleyen Avukat Güleryüz, sözlerine şöyle devam etti: "Google'ın yayımladığı rapora göre, 2014-2020 arasında içerik kaldırma taleplerinden yüzde 46,2'si olumlu sonuçlandırılmış ve söz konusu içerikler Google'dan kaldırılmıştır. İçerik kaldırma başvurusuna ilişkin formda, ilgili verinin unutulma hakkını hangi yönüyle ihlal ettiğinin ve buna ilişkin sebeplerin açıklanması beklenmektedir. Başvuru sonrasında, kaldırma talebinin uygun olduğu kararına varılırsa ilgili veri, arama sonuçlarından kaldırılacaktır. İçerik kaldırma talebi olumsuz sonuçlandığı takdirde ise, Kişisel Verilerin Korunması Kanunu uyarınca öncelikli olarak Kişisel Verileri Koruma Kurulu'na, sonrasında yargı makamlarına başvurudan oluşan bir koruma mekanizmanın işletilebilmektedir. Ne var ki yargı makamları nezdindeki süreçlerin sonuçlanmasının bir hayli zaman alması karşısında, unutulma hakkı bakımından beklenen korumayı sağlamaya elverişli ve etkin bir mekanizma olduğunu söylemek güçtür. Öte yandan unutulma hakkının uygulanış biçimi, söz konusu verinin ilgili siteden tamamen silinmesini gerektirmeyip farklı mekanizmalarla kişinin unutulma hakkı korunabilmektedir. İfade ve basın özgürlüğü ile unutulma hakkı arasındaki denge gözetilerek, anonimleştirme, deindeksleme veya içerik kısıtlamaları gibi mekanizmalar geliştirilmiştir."

***

OFİS-EV-SEYAHAT ARASINDA MOBİL İŞE DEVAM ETMEK KOLAY
Pil ömrü seyahatte bizi üzmeyen, gün boyunca evde ya da ofiste olmasak bile performans kaybı olmadan işe devam etmek için yeni cihazları gözden geçiyoruz. İşte gözümüze çarpan yeni ürünlerden biri tam hibrit çalışanlara göre. Hayatın keskin çizgileri kalkınca pek mutlu olmadığımız gerçek. Ancak yine mobil cihazlar hayatımızı kolaylaştırdığını iddia ediyor. Profesyoneller, girişimciler her günü ofisten uzaktan olsalar da pil sorunu, dayanıklılık derdi olmadan çalışmaya devam etmek istiyor.
Profesyoneller için üretilen Acer TravelMate P6, iş seyahatleri için ideal olan dayanıklı, ince ve hafif kasası ile öne çıkıyor. 18 saate varan pil ömrü, hızlı şarj özelliği ve üst seviye güvenlik yetenekleri ile dikkat çeken dizüstü bilgisayar, hareket halindeyken kullanımda yaşanabilecek darbe, düşme ve diğer aksiliklere karşı dayanıklılığı ile de kullanıcıların hayatını kolaylaştırıyor.



HAFİF VE TAŞINABİLİR
TravelMate P6'ın, ince ve taşınabilir olmanın yanı sıra 16,6 mm kalınlığı ve 1,13 kg ağırlığıyla son derece hafif olan kasası, aynı kalınlıktaki standart alüminyum alaşımlı kasalara göre daha güçlü ve daha hafif olan bir magnezyum-alüminyum alaşımdan oluşuyor. 14 inçlik FHD ekrana sahip TravelMate P6'nın IPS paneli, 170 dereceye kadar görüntü açılarında doğru renkleri görüntüleyebiliyor. Cihazın daha kolay içerik paylaşımı için dümdüz yatırılmasını sağlayan 180 derecelik menteşe tasarımından faydalanarak birlikte çalışmayı kolaylaştırıyor.
TravelMate P6'nın 18 saate varan uzun pil ömrü sayesinde çalışanlar, gün boyunca bilgisayarlarını sürekli şarj etmek zorunda kalmadan çalışabiliyorlar. Ayrıca ihtiyaç duyduklarında hızlı şarj ile pili yalnızca iki saat içinde yüzde 100'e ve 45 dakikadan daha kısa sürede yüzde 50'ye kadar doldurabiliyorlar. Toza ve suya karşı ABD askeri standard MIL-STD 810G uyumluluğu taşıyan TravelMate P6 modelleri, havaalanı güvenlik kontrollerinde alabilecekleri darbeler, düşmeler ve diğer aksiliklere karşı dayanıklıdır. MIL-STD 810G standardı, dizüstü bilgisayarın basınca, yağmura, neme ve aşırı sıcaklıklar gibi zorlu dayanıklılık testlerine karşı direncini ölçen katı prosedürleri takip ediyor.

GÜVENLİK RİSKİ ARTTI
TravelMate P6'nın, parmak izi okuyucusuyla ve kızılötesi web kamerası ile oturum açma işlemleri yapılabiliyor. Ayrıca, sistemin web kamerası kullanılmadığında gizlilik için fiziksel olarak kapatılabiliyor. Trusted Platform Module (TPM) 2.0 yongası ve Intel vPro platformuna entegre gelen Intel Active Management Technology, güvenli kimlik doğrulamayı kolaylaştırırken, şirket verilerini koruma altına alıyor.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA