Türkiye'nin en iyi haber sitesi
ERDAL ŞAFAK

Ülkenin birinde

Ülke yıllardır, uzun yıllardır terör belasıyla boğuşuyordu. Sonunda bir iktidar işbaşına geldi ve ülkenin damarlarını da, kaynaklarını da tüketen terörü bitirmeye karar verdi.
Nasıl? Onca yıl silahlı mücadele sonuç vermediğine göre, bir de barışçıl yöntemlerle bu soruna çözüm bulmayı deneyecekti. Bu amaçla barış ve uzlaşı komisyonu oluşturdu. Komisyon iki kanatlıydı: Bir tarafta devletin temsilcileri, öbür tarafta silahlı mücadele veren örgütün temsilcileri.
Ülke dışında bir yerde buluştular. Hedef, en geç bir yıl içinde sorunu çözmekti.
Ama... Barış, devlet içinde devlet kuran bir grubun işine gelmiyordu. Çünkü silahlı mücadeleden, terörden besleniyorlardı.
Bu grup müzakereleri sabote etmek için kolları sıvadı. Başkentin göbeğinde bir paralel dinleme merkezi kurdu. Barış görüşmelerini yürütenleri dinliyorlardı.
Ülkede bir de seçimler nedeniyle siyasi atmosfer geriliyordu. Mart ayında yerel seçimler vardı. Ondan birkaç ay sonra da cumhurbaşkanlığı seçimleri...
Siyasi gerilimin artmasını fırsat bilen devlet içindeki paralel yapı, barış sürecini havaya uçurmak, en azından kesintiye uğratmak için işbaşındaki iktidara tuzak üstüne tuzak kurmaya başladı...

***

Bu ülke neresi?
Biliyorum, aklınıza gelen ilk cevap "Türkiye" olacak.
Ama değil.
Sözünü ettiğim ülke, Kolombiya.
***

Olayı da anlatayım.
Kolombiya hükümeti, daha doğrusu devleti temsilcileri ile FARC gerillaları aylardır Küba'nın başkenti Havana'da barış görüşmeleri yapıyorlar. Amaç, yukarda da belirttiğim gibi, 50 yıldır ülkeyi kan gölüne çeviren teröre son vermek.
Ancak... Yine yukarda da belirttiğim gibi, devlet içinde bir klik, terör örgütüyle barış yapılmasına şiddetle karşı. Bu kliğin başını silahlı kuvvetler bünyesindeki bir grup çekiyor. Daha doğrusu, askeri istihbarat örgütü içindeki bir grup.
Havana görüşmelerinin başlamasından sonra, 2012'de sözünü ettiğim paralel yapı başkent Bogota'nın en işlek yerinde bir dinleme merkezi kurdu. Faaliyetlerini kamufle etmek için de dinleme merkezini kurdukları binanın alt katını lokantaya dönüştürdü. Aşağıda hem ucuz, hem de nefis yemekler ikram ediliyor, yukarıda ise, Havana'daki müzakereler dinleniyordu. En çok hükümet heyetine başkanlık eden, Cumhurbaşkanı eski Yardımcısı Humberto de la Calle üstünde yoğunlaşılıyordu.
İki hafta kadar önce, bu paralel yapının illegal dinlemeleri ortalığa saçılıverdi. Ve Cumhurbaşkanı Juan Manuel Santos hemen iki generali görevden aldı.
***

Bu, Kolombiya'da son dönemde patlak veren ikinci skandaldı. 2011'de de Kolombiya sivil istihbarat örgütü DAS bünyesinde muhalefet liderlerini dinleyen bir oluşum ortaya çıkarılmıştı.
***

Cumhurbaşkanı Santos, bu oluşumların ve illegal faaliyetlerinin tek amacının barış sürecini sabote etmek olduğunu söylemekle yetindi.
Son gelişmeyi de aktarayım: Askeri istihbarat içindeki paralel grubun Cumhurbaşkanı Santos'u da dinlediği ortaya çıktı...
Tablo, Türkiye'ye ne kadar benziyor değil mi? Ama inanın, yazdıklarımda bir kelime bile abartı yok...

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA