Türkiye'nin en iyi haber sitesi
UFUK SANDIK

Eylem Çin'i vurdu

Autoshow İstanbul 2015 fuarına Bursa'daki iş bırakma eylemi damga vurdu. Oyak Otomotiv Grubu Başkanı Çağlar, "Ürün tedariğinin durması nedeniyle Çin'de bile üretim aksıyor" dedi

Autoshow İstanbul 2015 fuarı, otomotiv sanayisinde 7 gündür devam eden iş bırakma eylemlerinin gölgesinde açıldı. Yaklaşık 2.5 yıl aradan sonra düzenlenen fuara, Bursa'da Oyak Renault ve Tofaş'taki iş bırakma eylemleri damga vurdu. Fuarda yeni modellerin tanıtımı yapılırken, ana gündem maddesi otomotiv sektörünün kontak kapatması oldu. Oyak Otomotiv Grubu Başkanı Celal Çağlar, işçi eylemlerinin tüm dünyayı olumsuz etkilediğini söyledi. Türkiye'den ürün tedariğinin durması nedeniyle Fransa'dan Çin'e kadar Renault fabrikalarında üretimin aksadığını belirterten Çağlar, şöyle konuştu: "Renault Grubu'nun Romanya, Fransa, Çin tesislerinde üretilen araçların bazı parçaları Türkiye'den gidiyor. Örneğin Renault'nun Çin'de ürettiği SUV modeli Kadjar'ın parçalarını gönderemiyoruz. Bu Çin'deki üretimi de aksatıyor."

TÜRKİYE'YE BAĞLIYIZ

Eylemleri değerlendiren Renault Avrasya Bölge Başkanı Jean Christophe Kugler de iş bırakma eyleminin Türkiye açısından bir tehdit olduğunu belirtti. Kugler, "Türkiye'ye çok fazla yatırımla ve taahhütle bağlanmış durumdayız ve hep uzun süreli bir operasyon düşünüyoruz. Ama bu mesele sadece Bursa tesisi için değil Türkiye için bir risk aslında. Buradaki tedarikçiler, yurtdışını tedarik edemezse bir risk ortaya çıkar. Bu konu, tedarikçi tabanımıza güvenerek ilerleyebilmemiz açısından bir problem teşkil ediyor. Böyle bir durum devam ederse, uzun vadeli yatırım planlarımızı gözden geçirebiliriz. Çünkü bu bir tehdit; istikrar ortamını ve sosyal barışı değiştiren bir durum."

FORD VE COŞKUNÖZ'DE ÜRETİM BAŞLADI
Bursa'da OYAK Renault ve TOFAŞ ile iki yan sanayi kuruluşunda üretimi durduran eylemler sürerken, otomotiv yan sanayi firmalarından Coşkunöz'de işçiler yeniden işbaşı yaptı. Coşkunöz firmasının yetkililerinden alınan bilgiye göre, işveren ile işçi temsilcileri arasında yapılan görüşmelerin ardından anlaşma sağlandı. Önceki gün parça tedarikinde yaşadığı sıkıntılar nedeniyle üretimini durdurduğunu açıklayan Ford Otosan da dün 16.00 itibarıyla üretime başladığını duyurdu.

TÜRK TRAKTÖR İŞÇİLERİ DE İŞ BIRAKTI
Bursa'daki TOFAŞ fabrikasında başlayıp diğer fabrikalara yayılan metal işçileri direnişi şimdi de Ankara'ya sıçradı. Türk Traktör işçileri de iş bıraktı. Çalışma şartlarının düzeltilmesini, maaşlarında gerekli düzenlemenin yapılmasını, ağır sanayi işçisi statüsüne alınmalarını talep eden işçiler, bugün saat 15.00 civarında üretime ara verdi. Türk Metal Sendikası'na haklarına sahip çıkmadığı için tepki gösteren işçiler, kendi aralarından seçtikleri temsilcileri yönetimle görüşmeye gönderdi. İşçiler, yönetime ilettikleri isteklerinin kabul edilmediğini belirterek, eylemlerini sürdürme kararı aldı

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA