Türkiye'nin en iyi haber sitesi
UFUK SANDIK

8 yıllık rekoru kırdı

Türkiye otomotiv endüstrisinin alternatif pazarlarında da artış yaşandı. Ekimde Amerika’ya yapılan ihracat yüzde 28, İran’a ise yüzde 87 arttı. AB’nin payı yüzde 79 oldu.

Otomotiv, ekimde 2008 yılından bu yana aylık bazdaki en yüksek ihracat rakamına ulaştı. Uludağ Otomotiv Endüstrisi İhracatçıları Birliği (OİB) verilerine göre, sektör ihracatı ekim ayında yüzde 8.2 artarak 2 milyar 190 milyon dolar oldu. Ocak-ekim dönemi ihracatı da yüzde 10.8 artışla 19 milyar 269 milyon dolara yükseldi. Sektörün Türkiye ihracatından aldığı pay son aylardaki en yüksek oranlardan biri olan yüzde 18.7'ye ulaştı. OİB Yönetim Kurulu Başkanı Orhan Sabuncu, 23 milyar dolarlık yılsonu hedefine bir adım daha yaklaştıklarını söyledi. Otomotivin Türkiye liderliğini sürdürdüğüne dikkat çeken Sabuncu, ekim ayındaki başarılı performansta binek otomobil ihracatının yüzde 40 artmasının etkili olduğunu kaydetti. Otomotivin ekimdeki yükselişi, ülkeler bazında da kendini gösterdi. İhracatın yüzde 35 artışla 411 milyon dolara çıktığı Almanya, sektörün en büyük pazarı olarak ilk sıradaki yerini korudu. Almanya'ya olan artışta binek otomobiller ihracatının yüzde 191, otobüs-midibüs-minibüs ihracatının yüzde 35 artması etkili oldu. En büyük ikinci pazar İtalya'ya ihracat yüzde 49 artışla 278 milyon dolar, üçüncü büyük pazar olan Fransa'ya yüzde 13 artışla 225 milyon dolar oldu. İtalya'ya yönelik artışta binek otomobiller ihracatının yüzde 122, Fransa'ya olan artışta da binek otomobiller ihracatının yüzde 31 artması etkili oldu.

YAZARIN BUGÜNKÜ DİĞER YAZILARI
Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA