Türkiye'nin en iyi haber sitesi
UFUK SANDIK

Yeni Sakaryalı SUV’a ABD vizesi

Japon Toyota’nın Sakarya’da 350 milyon euro yatırımla seri üretimine başladığı kompakt SUV segmentindeki modeli C-HR, Amerika yolunda. Model 45 yeni ülkeye ihraç edilecek

Japon Toyota'nın Sakarya'da seri üretimine başladığı kompakt SUV segmentindeki modeli C-HR'ye Kuzey Amerika yolu gözüktü. Toyota C-HR, Amerika, Kanada ve Tayvan'ın da aralarında olduğu 45 yeni ülkeye ihraç edilecek. Böylece, Toyota Türkiye'nin ihracat yaptığı ülke sayısı 52'den 97'e çıkacak. Toyota C-HR'ın Avrupa pazarından sonra en büyük ihracat pazarı Kuzey Amerika ülkeleri olacak. Ford Otosan, Tofaş ve Temsa'dan sonra Toyota da Türkiye'den Amerika'ya ihracat yapan dördüncü fabrika olacak. Toyota C-HR projesi 350 milyon euroluk yatırımla gerçekleşti.

5 BİN KİŞİLİK İSTİHDAM
2 bin kişiye yaratılan ek istihdamla birlikte Toyota Türkiye'de çalışan sayısı 5 binin üzerine çıktı. Yeni yatırımla birlikte Toyota Türkiye'nin 22 yılda gerçekleştirdiği toplam yatırım tutarı ise 1.7 milyar euroya ulaştı. Yeni modelle birlikte Toyota Sakarya fabrikasının kapasitesi 150 bin adetten 280 bin adede çıktı. Üretim bu yıl yüzde 33, 2017'de ise yüzde 140 oranında artacak. Fabrikada üretilen araçların yüzde 90'ı ihraç edilecek. Böylece Toyota, C-HR ile Türkiye'nin otomotiv ihracatına büyük katkı sağlayacak.

DENİZ AŞIRI ÜRETİM
Toyota C-HR'nin yanı sıra aynı hatta Corolla ve Verso modellerinin de üretimine devam edecek olan Toyota Türkiye, eylül ayında üç vardiya üretime geçerek, günlük üretimini 960 adede çıkardı. Toyota C-HR, Türkiye'de üretilen ilk hibrit ve ilk crossover olurken, Toyota Otomotiv Sanayi Türkiye ise Japonya dışında Yeni Global Platform'da (TNGA) araç üreten ilk deniz aşırı üretim yapan ilk fabrika oldu. Toyota C-HR projesi ile birlikte mevcut durumda, ilave 8 firma dahil olmak üzere toplam 87 yerel yan sanayi ile çalışma gerçekleştiriliyor. Toyota Otomotiv Sanayi Türkiye Genel Müdürü ve CEO'su Hiroshi Kato, toplantıda yaptığı konuşmada C-HR ile yeni bir dönemin başladığını söyledi.

TASARIMINDA TÜRK İMZASI VAR
C-HR'nın iç tasarımı Toyota Avrupa'nın kıdemli mühendisi Mehmet Fatih Kale'nin başında olduğu bir ekip tarafından gerçekleştirildi. Kale, "Türkiye'de üretilecek olması ve sadece Avrupa için tasarlanan ancak global bir model haline gelmesi beni çok heyecanlandırıyor" şeklinde konuşmuştu.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA