Türkiye'nin en iyi haber sitesi
UFUK SANDIK

Samuray'ın taht oyunu mu?

18 yıl önce Carlos Ghosn’un iflastan kurtardığı Nissan, bugün büyük ortağı Renault’dan daha fazla satar hale geldi. Ghosn’a yapılan suçlamayı ‘siyasi’ bulan Fransızların komplo teorisine göre Japonlar bu yüzden bağımsızlık istiyor

Otomotiv dünyasının gözü kulağı bugünlerde Japonya'da. Yolsuzluk suçlamasıyla 19 Kasım'da tutuklanan Renault-Nissan- Mitsubishi İttifakı Başkanı Carlos Ghosn'un göz altı süresi 10 gün daha uzatıldı. Ghosn, savcılığın kendisine yönelteceği iddianameyi tek kişilik bir hücrede beklemeye devam ediyor. Dünyada şok etkisi yapan tutuklanma sonrasında ilginç komplo teorileri gündeme geldi. Özellikle Fransa'da Japonların Renault'nun ittifakta daha fazla söz sahibi olmasına son vermek istedikleri için düğmeye bastıkları konuşuluyor. Ayrıca, Nissan'ın Renault'ya ihtiyacı kalmadığı ve bu yüzden Japonya'da kurtarıcı gözüyle bakılan Ghosn'dan vazgeçildiği öne sürülüyor.Sonuçta bütün bunlar bir iddia… Ancak rakamlara bakıldığında ilginç bir tablo ortaya çıkarıyor. Jato verilerine göre, 18 yıl önce iflastan dönen Nissan'ın bugün Renault'dan daha güçlü olduğu görülüyor. ABD ve Çin pazarındaki sağlam konumu nedeniyle Nissan, Renault'dan daha fazla araç satıyor.

RENAULT'YU SOLLADI
Nissan, Infiniti ve Datsun ile birlikte, ittifakın küresel satışın yarısını gerçekleştiriyor. Diğer yarısı Renault (Renault, Dacia, Samsung, Alpine, Lada) ve Mitsubishi'den oluşuyor. Aynı zamanda Renault- Nissan-Mitsubishi ittifakının en çok satan 25 model arasında Nissan'ın 13, Renault/Dacia'nın 8, Mitsubishi'nin ise 4 modeli bulunuyor. Ayrıca ilk 25'lik listenin ilk üç sırasında Nissan'ın üç modeli var. Nissan ana vatanı Japonya'da yüzde 15, ABD'de yüzde 10'luk pazar payına sahip. Renault'nun ise Avrupa'da yüzde 15, Güney Amerika'da yüzde 18 ve Rusya'da yüzde 36 pazar payı bulunuyor. Yaklaşık iki haftadır Japonya'da gözaltında bulunan Ghosn'un aleyhindeki iddianamenin 10 Aralık tarihine kadar hazırlanması gerektiği söyleniyor. Dünyanın en güçlü avukat ordusuyla savunma yapmaya hazırlanan Ghosn'a yöneltilen suçlamaların 'hukuki' mi, 'siyasi' mi olduğu birgün mutlaka anlaşılacak.

20 YILLIK ORTAKLIKTA ENTEGRASYON YETERSİZ
YAKLAŞIK 20 yıllık bir ortaklık olmasına rağmen, Renault ve Nissan istenilen entegrasyonu bir türlü sağlayamadılar. Nissan'ın dünya çapında 55 farklı modeli, Renault'nun ise 40 modeli var. Yaklaşık 100 modelden sadece sekizi, her iki grup tarafından geliştirilen ortak aile platformunu paylaşıyor.

FRANSIZLAR ITTIFAKTA SÖZ SAHIBI
RENAULT-Nissan-Mitsubishi İttifakı'nda söz sahibinin Renault olduğu görülüyor. Renault, Nissan'ın yüzde 43.4'üne, Nissan ise Renault'nun yüzde 15'ine sahip. Ancak Nissan'ın karar alma aşamasında oy hakkı yok. Renault'nun ittifakın diğer ortağı Mitsubishi'deki hissesi yüzde 34. Bu arada Renault'da Fransız hükümetinin yüzde 15 payı bulunuyor.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA