Türkiye'nin en iyi haber sitesi
UFUK SANDIK

Elektrikli otoda ilk fiş Terminatör’den

Kaliforniya, Çin’den sonra dünyada en çok elektrikli araç satılan ikinci pazar. Bunda Terminatör filmleriyle tanınan Arnold Schwarzenegger’in büyük rolü var. Schwarzenegger, vali olduğu dönemde çevreci araçlara teşvik vermişti

Elektrikli otomobil satışları 2018'de 2 milyon adetin üzerine çıkarak rekor kırdı. Dünyanın en büyük elektrikli otomobil pazarı 1 milyon 142 bin adetle Çin oldu. ABD 312 bin adetle ikinci, Norveç 71 bin adetle üçüncü, Almanya 66 bin adetle dördüncü ve 60 bin adetle İngiltere beşinci sırada yer aldı. Ancak, dünyanın ikinci büyük elektrikli pazarı ABD detaylı incelendiğinde ilginç bir tablo ortaya çıkıyor. 2018'de ABD'deki toplam elektrikli otomobil satışlarının yüzde 50.4'ü Kaliforniya'da gerçekleşti. Satılan her 10 elektrikli otomobilin 5'ini Kaliforniyalılar aldı. 2018'de 157 bin 559 adet elektrikli otomobil satıldığı Kaliforniya, bugün tek başına birçok ülkeden daha büyük bir pazar…

ÇEVRECİ VALİ ARNOLD
ABD'yi eyaletlere ayırıp, dünyanın en fazla elektrikli otomobil satılan 20 ülke sıralaması yeniden yapılırsa liste değişiyor. Kaliforniya Çin'den sonra dünyanın en büyük ikinci elektrikli otomobil pazarı oluyor. Bu listeye göre 16 bin 202 adet elektrikli otomobilin satıldığı New York dünyada 12'inci, 16 bin adetle Florida 13'üncü, 12 bin 692 adetle Washington 15'inci, 12 bin 213 adetle Teksas 16'ıncı sırada yer alıyor. Bugün Kaliforniya'yı dünyanın ikinci elektrikli otomobil pazarı haline gelmesinde Terminatör serisi filmlerin ünlü yıldızı Arnold Schwarzenegger'in büyük rolü var. 2003-2011 arasında Kaliforniya Valisi olarak görev yapan Schwarzenegger, karbon emisyonunu azaltmak için bir çok önlem aldı. Elektrikli ve hibrit otomobilleri teşvik etti. Kaliforniya'yı ABD'nin en çevreci eyaleti yapmayı başardı. Hollywood yıldızları da o dönemde yakıt canavarı SUV'larını bırakıp, çevreci araçlara yöneldiler. Böylece Schwarzenegger'e destek verdiler.

7 BIN 500 DOLARA KADAR TEŞVIK VAR
BUGÜN Kaliforniya, ABD'de çevreci araçlara en yüksek teşvik uygulayan eyalet konumunda bulunuyor. Elektrikli ve hibrit otomobillere 2 bin 500 ila 7 bin 500 dolar arasında teşvik uygulanıyor. Ayrıca, otoyolda özel şeritlerden yararlanma imkânı sunuluyor.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA